Societat 24/06/2011

Troben dos condons de fa 200 anys a Toledo

Estan fets de budell de porc i eren entre documents de la segona dècada del segle XIX. Es feien servir contra les malalties venèries, més que no pas per evitar embarassos, i s'havien d'estovar en llet abans d'utilitzar-los

Redacció
1 min
Condó antic dipositat a la Universitat de Salamanca

BarcelonaFan 21 centímetres de llarg i estan fets de budell de porc. Així són els dos condons de principi del segle XIX que han trobat els treballadors del Archivo Histórico Nacional de Toledo que examinaven correspondència d'entre els anys 1814 i 1830. En un primer moment, van creure que era un papir, però de seguida van veure que era una altra cosa perquè tenia una punta arrodonida i els costats estaven cosits, segons explica BBC Mundo. L'altra punta queda oberta i és ajustable per poder-la tancar sobre el penis.

Segons els experts, en l'antiguitat aquests condons rudimentaris –que ja utilitzaven els egipcis mil anys abans de Crist– eren un objecte de luxe –i sovint clandestí– i estaven pensats per evitar les malalties venèries, com ara la sífilis i la gonorrea, més que no pas com a anticonceptius. Eren reutilitzables i s'havien d'estovar amb llet abans de fer-los servir.

Aquest tipus de troballa es fa de tant en tant, i la Universitat de Salamanca en tenen dos que van trobar en un llibre de medicina antic. Anys abans, però, el Museu Britànic ja havia organitzat una exposició de preservatius de 450 anys d'antiguitat.

stats