Societat 21/02/2011

Troben la causa de la resistència al càncer de mama més agressiu

Es tracta del gen HER2 positiu, que redueix la supervivència a la malaltia dels quinze mesos convencionals per a la majoria de gent a set i mig

Agències
1 min
cancermama

BarcelonaInvestigadors de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han trobat un gen responsable de la resistència al tractament del càncer de mama més agressiu. Es tracta de l'HER2 positiu, segons el coautor primer del treball, Maurizio Scaltriti. L'estudi s'ha publicat a la revista Proceedings of National Academy of Science. El tractament convencional per a aquest càncer, el trastuzumab, resulta poc efectiu en una tercera part dels pacients amb aquesta mena de tumor, ja que la seva supervivència es redueix a la meitat, i passa dels 15 mesos convencionals per a la majoria de gent a set i mig en les persones amb el HER2 positiu. Ara, el grup d'investigadors del VHIO, juntament amb altres científics del Massachussetts General Hospital Center de Boston, que ha participat en la fase final, han demostrat la relació entre la sobrepressió d'un gen –el ciclina E– i la resistència als fàrmacs contra aquesta mena de càncer.

Scaltiri ha ressaltat l'especial transcendència de la troballa, ja que fins a un 20% dels pacients amb aquest tumor pateixen aquesta variant agressiva, i d'aquests, un terç aconsegueix menys eficàcia. A més, els resultats d'aquest estudi podrien traduir-se en un tractament millorat capaç d'evitar aquesta resistència, ha resaltat Scaltriti, que ha explicat que aquest fàrmac s'ha provat amb èxit in vitro i en animals, i que la voluntat del centre és assajar-lo amb 250 pacients d'entrada. Si els resultats són positius es començarà amb un assaig clínic a major escala del "tractament potencialment inhibidor" de l'activitat de l'enzim per millorar el pronòstic de la malaltia, segons indica l'investigador, que ha treballat amb Pieter Elchhorn, també coautor primer del treball.

stats