Troben escola per al nen de 6è que feia 15 dies que era a casa sense plaça

El Consorci li adjudica una plaça el mateix dia que l'ARA publica el cas

El fill de la Gemma ja té escola. Després de passar-se els primers quinze dies de curs a casa perquè no tenia plaça escolar, la Gemma Tutusaus va recórrer als mitjans de comunicació i, en una carta a l'ARA, va denunciar el seu cas: un embolic burocràtic impedia que el seu fill anés a classe. El Consorci d'Educació de Barcelona ha informat aquest dijous –just el dia que ha sortit publicada la notícia– que el nen té plaça per cursar sisè de primària a la segona escola proposada per la família, del districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Un embolic burocràtic deixa sense escola un nen de sisè a Barcelona

El cas és el següent: a meitat de curs de l’any passat la Gemma va voler canviar d’escola el seu fill, que aleshores feia 5è de primària en una privada. Finalment va decidir esperar-se i fer-ho a través de la preinscripció escolar, al mes de maig. “Vam fer la preinscripció a l’escola concertada on està escolaritzat el seu germà. Per recomanació del Consorci, només vam posar aquella escola; volíem lluitar perquè hi pogués entrar, tot i que érem conscients que probablement no hi hauria plaça d’ofici”, explica. Efectivament, els mals presagis es van complir i, a mitjans de juny, l’administració els va confirmar que no tenien plaça a l’escola seleccionada. La Gemma, aconsellada pel Consorci, va presentar una reclamació a través de l’escola per sol·licitar ampliar la ràtio –permetre a l’escola admetre més alumnes– i, quan va veure que encara no tenien plaça per al seu fill, en va posar una altra a títol personal. Dos mesos després, les sol·licituds estaven encallades.

Quan va veure que ja era setembre i continuava sense plaça, la Gemma va buscar un centre alternatiu i en va trobar un de concertat al barri amb una plaça a sisè de primària. “Vam mirar de matricular-lo allà però tampoc podem: és el Consorci qui ens ha d’assignar escola en cas que no ens concedeixin l’augment de ràtio –afirmava la Gemma–. Estem atrapats en mans de l’administració, que no ens dona resposta però tampoc ens deixa avançar per un altre camí”, denunciava la Gemma. Finalment, el Consorci li ha donat la plaça en aquesta escola que ella mateixa va proposar. 

Ahir, l'organisme educatiu de la ciutat ja va explicar a l'ARA que el cas estava a punt de resoldre's. Consultat per aquest diari, el Consorci va explicar que l'expedient s'havia allargat perquè no complia el requisit de reservar places per als germans (no estan en la mateixa etapa educativa) i perquè el fill de la Gemma no constava en llista d’espera perquè no es va marcar que fos una plaça d’ofici. 

Amb el problema solucionat, la Gemma lamenta la "desorganització" del Consorci, perquè durant l'estiu li han donat "missatges diferents, i contradictoris". "Ningú, ni l’escola, ni l’inspector ni les persones que ens han atès presencialment al Consorci ens han dit que no podíem demanar plaça perquè el germà estava en una etapa educativa diferent", ha lamentat a l'ARA.