DESCOBERTA PALEONTOLÒGICA
Societat 14/10/2011

Troben el fòssil de dinosaure més ben conservat d'Europa

Un grup de paleontòlegs ha descobert a Baviera l'esquelet de dinosaure més ben conservat d'Europa. Correspon a una cria i se'n preserva la pell i el pèl. La troballa, de tan excepcional que és, encara no té nom.

Isaac Lluch
2 min
Troben el fòssil de dinosaure més ben conservat d'Europa

Berlín.El telèfon de Christoph Keilmann ahir treia fum. Com a portaveu de l'organització de les jornades minerals de Munic mai s'hauria imaginat un estrès tan beneït, però hi ha coses que només passen un cop a la vida. Un equip de paleontòlegs alemanys ha descobert al municipi de Kelheim, a 60 quilòmetres de la capital bavaresa, el fòssil de dinosaure més ben preservat del continent, i a partir del 28 d'octubre i durant tres dies quedarà exposat en primícia darrere un vidre antibales. La xifra de l'assegurança de l'esquelet arriba a les set xifres, confessa Keilmann mentre atén una opinió pública i un món científic electritzat per la notícia que havia avançat el dia anterior Oliver Rauhut, conservador de la col·lecció paleontològica i geològica estatal bavaresa.

En perfecte estat de conservació

De l'esquelet del dinosaure se'n conserven perfectament el 98% dels ossos. Rauhut també se sentia com si li hagués tocat la loteria. "El fòssil, del voltant de 135 milions d'anys, té una importància científica excepcional", va resumir. El que és extraordinari és que l'esquelet pertany a un carnívor de poca edat i 72 centímetres de llargada. Les despulles de l'animal, membre d'una espècie que encara no té nom del subgrup dels teròpodes (Theropoda) -igual que el famós i temible tiranosaure-, ja han estat declarades patrimoni cultural alemany i quedaran al servei de la ciència i la curiositat del públic. Aquest exemplar de dinosaure, que menjava carn i caminava sobre les potes posteriors en l'època que va del triàsic superior al cretàcic superior, està entre els espècimens més ben conservats del món. A la Xina s'han descobert fòssils similars que "de lluny sovint semblen complets però de prop la preservació dels ossos no és gaire bona". "Del tiranosaure més ben conservat que existeix s'ha pogut recuperar el 80% del cos, i això ja és increïble", afirma el paleontòleg.

Els experts no estan segurs de quina edat exacte tenia el dinosaure de Kelheim quan va morir, per bé que les característiques òssies han determinat que era realment jove. Els coneixements sobre les cries són especialment importants per comprendre mecanismes de l'evolució encara no desxifrats. També és significatiu que s'hagin trobat pell i pèl. Les estructures de cabells i de fibres en els dinosaures estan des de fa anys en el focus de moltes investigacions que han permès descobrir com van desenvolupar les plomes unes aus primitives (arqueòpterix) que van habitar la Terra fa uns 150 milions d'anys.

S'han trobat molts fòssils d'aquesta au a Baviera. En aquesta regió, el físic Joseph Oberndorfer va descobrir restes d'un Compsognathus -un altre dinosaure bípede i carnívor. El Juravenator, que el 2009 es va convertir en el fòssil més cèlebre, també es va desenterrar a Baviera. L'esquelet trobat no sortirà d'Alemanya, ja que el grup de paleontòlegs va preferir no vendre'l i ara possiblement acabarà en algun museu. Això sí, abans caldrà batejar-ne l'espècie.

stats