Societat 10/11/2011

Troben com el paràsit de la malària arriba a infectar les cèl·lules de la sang

El 'Plasmodium falciparum' envaeix els glòbuls vermells fent servir un receptor que li serveix com a 'entrada' a la cèl·lula i així inicia els danys

Mònica L. Ferrado
1 min

Investigadors del Wellcome Trust Sanger Institute han trobat un únic receptor de les cèl·lules de la sang, dels glòbuls vermells, que el paràsit que provoca la malària, el Plasmodium falciparum, fa servir per arribar a infectar-les. Ho publica avui la revista Nature i es configura com una nova diana per al desenvolupament de vacunes.

La malària mata cada any un milió de persones, la majoria nens menors de cinc anys a l’Àfrica subsahariana. De moment, no hi ha cap vacuna al mercat, i la més avançada es troba en fase III d’experimentació i té una eficàcia al voltant del 50% en nens.

El cicle de la malaltia comença quan el cicle de vida del paràsit s’engega. S’introdueix al cos humà per la picada d’un mosquit, que fa de vector. Aleshores, aconsegueix envair els glòbuls vermells i és llavors quan s’inicia la malaltia. Els científics fa molts anys que treballen per trobar la manera d’evitar que el paràsit envaeixi la cèl·lula, però no han tingut èxit. Encara que abans s’havien identificat diferents receptors, cap era essencial i s’havia vist que si se n’anul·lava un, el paràsit era capaç de fer-ne servir un altre. Però aquesta recerca sembla que ha trobat la veritable clau amb què el paràsit aconsegueix entrar. En els seus assajos, els científics han vist que actuant sobre ell es pot evitar. “Recentment s’han presentat resultats molt positius amb els assajos de la vacuna de la malària a l’Àfrica, però si volem eradicar la malària, en el futur necessitem vacunes més efectives”, diu Adrian Hill, investigador del Wellcome Trust.

stats