Societat 20/07/2011

Tu a BCN jo a Nova York

Thaïs Gutiérrez
4 min
Tu a BCN Nova York Jo a

"O ferim apartament al centre de Manhattan. 90 m dividits en tres habitacions, dos banys, menjador, sala d'estar i cuina. A prop del metro. Us deixem bicicletes per si voleu passejar per Central Park". El millor de l'anunci és el que no diu: el preu és gratuït. El secret és que es tracta d'una proposta d'intercanvi de casa, una modalitat de vacances que ja fa anys que funciona als països del nord d'Europa, als Estats Units i a Austràlia i que cada cop té més adeptes a Catalunya.

El seu creixement ha estat possible gràcies al desenvolupament de webs que es dediquen exclusivament a això. Algunes de les més visitades en castellà són Intervac.com, Homeforhome.com i Intercambiocasas.com.

El funcionament és ben senzill: només cal donar-se d'alta pagant una quota anual -que varia entre els 50 i els 120 euros- i introduir el màxim nombre de detalls i dades sobre casa nostra i els llocs on volem anar. Un cop fet això només queda esperar. Els interessats es posaran en contacte amb nosaltres.

Es pot viatjar durant tot l'any, es poden fer intercanvis d'un mes a l'estiu, d'un cap de setmana o de 10 dies. No hi ha normes pel que fa a l'estada, només cal posar-se d'acord amb la família amb qui s'intercanviï la casa.

Violeta Díaz, representant a l'Estat de la web Intercambiocasas.com, explica que el nombre d'usuaris ha anat pujant a un ritme d'un 30% cada any des que es va crear la versió espanyola de la web, el 2006. Actualment tenen 40.000 cases en oferta en 141 països del món, i a l'Estat hi ha unes 2.000 cases per intercanviar. La crisi econòmica, a més, ha disparat aquesta opció, que és molt més econòmica.

"El perfil dels nostres usuaris és molt variat", explica Díaz. "Tenim tant parelles com famílies amb fills, persones de mitjana edat, joves i jubilats amb molt de temps". Però tots tenen una cosa en comú: "Les ganes de viatjar d'una manera diferent, que permet submergir-se realment en un país i en la seva cultura, conèixer gent i fer amistats de la manera més autèntica", diu Díaz.

Els avantatges d'aquesta modalitat de turisme són diversos, diu la responsable d'Intercambiocasas.com: "L'estalvi econòmic és molt important, sobretot en aquests moments difícils, però no és l'únic aspecte positiu. La possibilitat de conèixer un país no com a simple turista és fonamental", subratlla. Els experts calculen que viatjant d'aquesta manera una família pot arribar a estalviar entre un 50% i un 70% del que es gastaria si anessin a dormir en un hotel o en un apartament turístic.

En primera persona

És el cas de Laura Prieto, el seu marit i els seus dos fills, que viuen a Barcelona. Van fer un intercanvi de casa per primer cop fa dos anys. "Feia molt temps que ho tenia al cap, perquè jo de jove havia viatjat molt i amb els nens petits havíem deixat de fer-ho". L'estiu del 2009, amb les criatures més grandetes, ella i el seu marit van creure que havia arribat el moment. Es van donar d'alta a Intervac.com i van trobar una família de Londres que volia venir a Barcelona. Es van decidir a provar-ho i el resultat els va satisfer tant que ho han repetit tots els estius des de llavors. "Va ser una molt bona experiència", explica la Laura. "Vam estar tres setmanes a casa d'aquesta família de Londres, mentre ells estaven al nostre pis del Guinardó. Estàvem molt a prop del centre i ens va permetre viure la ciutat d'una altra manera, molt més autèntica i sobretot molt més còmoda anant amb nens". L'any passat van tornar a repetir-ho i se'n van anar tres setmanes a París, a casa d'una família amb tres fills que volien venir a Barcelona. "Quan vam arribar a París ens vam trobar un pis de 150 m , tot reformat, i fins i tot ens van deixar bicicletes per a tots.... una passada de lloc", recorda.

L'atractiu de Barcelona

Ara s'acaben de mudar de pis i encara estan amb les trifulgues de la mudança, però tot i això no descarten fer un intercanvi d'última hora. "El nostre destí sempre són ciutats on es pugui arribar amb vols low cost ", diu. A més, el fet de viure a Barcelona sempre és un punt a favor seu. La capital catalana es troba entre els destins més desitjats per a la gent que intercanvia cases.

La Laura reconeix que tot i la boníssima experiència que ella ha tingut, "cal ser d'una determinada manera per fer intercanvis de casa". "Jo sóc molt confiada -diu-, crec que la gent és com jo, que només volen sentir-se com a casa, i a més és una opció molt més econòmica, sobretot si viatges amb tota la família". Tot i això, el primer estiu que van decidir fer-ho van haver de sentir tot tipus de comentaris de familiars i amics que no entenien com deixaven el seu pis a uns complets desconeguts.

Això és el que li està passant a Begoña Anguera, que aquest agost farà un intercanvi amb una parella de Nova York. Ella i el seu xicot els deixen el seu pis de l'Hospitalet i se'n van a l'apartament que aquesta parella tenen a Brooklyn.

El motiu principal pel qual han decidit fer un intercanvi són els diners, però ella reconeix que també té moltes ganes de conèixer la ciutat de manera més autèntica. "Ja hem estat a Nova York -diu-, és una ciutat que ens fascina i ens agradaria poder-la viure com si fóssim d'allà, fent una mica vida de barri, i ens han dit que a Brooklyn ho podrem fer". Anguera explica que la parella amb qui fan l'intercanvi "n'han fet més de 10 -una dada que és al perfil dels usuaris d'aquestes webs-, perquè als Estats Units és una activitat molt més normal que aquí".

Tot i això, els adeptes d'aquesta manera de viatjar està creixent molt a Catalunya, que ja és líder a escala estatal tan en oferta com en demanda d'intercanvi de cases.

stats