Societat 29/12/2013

'Turisme' de successos a la casa esclafada per una roca gegant al Solsonès

Molts veïns han visitat el lloc de Lladurs on un despreniment ha destruït del tot un habitatge. Els propietaris confessen que temien que podia passar, però no amb tanta contundència

Acn
2 min

LladursL'endemà de l'esfondrament d'una roca de grans dimensions sobre una casa a la urbanització Pla dels Roures de Lladurs (Solsonès), l'expectació dels veïns ha estat màxima davant la magnitud de la destrossa que ha deixat sorpresos tots els que coneixien aquest lloc. No ha caigut només una roca sobre l'habitatge −de dues plantes i garatge−, sinó que la pedra gegant ha acabat arrossegant gran part de la cinglera d'una balma sota la qual s'havia edificat la casa. Aquest matí, a la llum del dia, se'n podien apreciar els efectes amb claredat, i molts veïns de la zona s'hi han acostat, fins al punt que en algun moment s'ha generat una certa acumulació de cotxes al camí.

El fill de la família propietària, Ferran Torres, és un dels que s'hi ha acostat. Quan es va produir el despreniment no hi havia ningú a casa, fet que ha evitat que hi hagi víctimes.

Ara, segons ha explicat Torres, els tècnics de l'Institut Geològic de Catalunya han de visitar el lloc dels fets. Els propietaris donen la casa per perduda, però estan a l'espera de la resposta de l'asseguradora i l'Ajuntament.

Res ha quedat dret, ni tan sols s'endevina el que havia estat l'estructura de l'edifici, del qual només queda un munt de runa sota les roques gegantines. La més gran podria pesar fins a 500 tones. "Aquesta casa feia més de 20 anys que la teníem, jo hi tinc el record de quan era petit i per a ma mare era la via d'escapament de la feina", ha explicat Ferran Torres.

Segons ell, la família no es veu amb cor d'afrontar sola la situació, ara que la casa ja no existeix: "Vistes les dimensions del que ha passat, no tenim capacitat per respondre a un cas tan bèstia", ha dit.

De moment s'han d'esperar els estudis tècnics i de viabilitat que determinaran si es pot treballar amb tranquil·litat en el desenrunament o si s'ha d'acabar d'enderrocar la balma. Ferran Torres no descarta, però, "deixar-ho tot tal com està", en funció del que diguin els tècnics, que començaran a treballar-hi a principis de la setmana vinent.

"Li dèiem 'Casa RocCau'"

El fill de la propietària ha explicat que la presència de la balma sobre de la casa "era un tema tabú", però present, ja que fins i tot la seva mare l'anomenava 'Casa RocCau'. El que no s'esperaven és que la roca de grans dimensions acabés cedint i emportant-se del tot l'edifici i tota la cinglera. Un veí de la zona, en Josep, ha explicat que mai havia passat res en aquesta zona, i que és curiós que "una roca que portava milions d'anys al mateix lloc hagi acabat cedint just ara".

stats