Societat 27/07/2011

La UAB crea una llengua electrònica per identificar el cava

M.l. Ferrado
2 min
Malgrat els avenços, cap màquina no és capaç de substituir el plaer del tast.

És capaç de diferenciar entre diferents tipus de cava, tant si és brut com sec o dolç. Fins i tot pot determinar si és català, francès o extremeny. I no és sommelier. És una llengua electrònica, creada per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que compta amb una combinació de sistemes de sensors i eines matemàtiques avançades de processament. El plaer del tast no el pot substituir cap màquina, però sí que pot contribuir a a millorar la qualitat de vins i caves.

Manel del Valle, especialista en biosensors del departament de química de la UAB, explica que aquesta nova eina amb aplicacions industrials s'inspira en els sentits humans. Busquen imitar al màxim el funcionament natural dels sentits, en el que ells anomenen "bioinspiració". "Té sensors que aprecien els gustos que la llengua humana pot percebre: l'amarg, l'àcid, el salat i el dolç. Fins i tot podria detectar un cinquè gust, l'umami, present a les cuines asiàtiques", explica.

Sis sensors

La màquina té sis sensors que responen al processament informàtic dels compostos dels caves, els sucres i antioxidants que en determinen el tipus. Valle explica que, com altres sistemes d'intel·ligència artificial, la llengua ha d'aprendre. No l'han portat a cap curs de tasts, però l'investigador encara recorda quan van anar a comprar ampolles i més ampolles de caves de tot tipus i de diferents procedències perquè la seva creació artificial aprengués. "El que fa és anar aprenent i correlacionant", diu.

A la llengua humana, les papil·les gustatives són els receptors dels gustos. Depèn d'on se situïn, són més sensibles a uns gustos o a uns altres. Com a mitjana, una persona té unes 10.000 papil·les gustatives. Quan la beguda o l'aliment toca la llengua de la persona, les papil·les envien una sèrie de senyals al cervell. Les interpreta i les tradueix perquè tinguem la sensació d'aquell gust. En el cas de la llengua electrònica, els sis sensors envien els senyals a les xarxes de neurones artificials que les interpreten segons el que han après. "Els vam entrenar amb caves catalans, i com que el raïm és diferent, quan li vam donar cava extremeny i francès els va diferenciar ràpidament", afegeix Valle.

stats