CANVI CLIMÀTIC
Societat 24/11/2011

La UE vol liderar la lluita pel clima

La Unió Europea no signarà la renovació dels acords de Kyoto a qualsevol preu. Demana un compromís als països que ja han dit que no el ratificaran, com la Xina, Rússia, el Canadà, els EUA i el Japó.

Mònica L. Ferrado
3 min
La UE vol Liderar la lluita pel clima

BARCELONA.Dilluns comença a Durban la cimera global sobre el clima, l'esdeveniment més important que reuneix més de 200 països per negociar les mesures per combatre el canvi climàtic. És l'hora de renovar els acords del Protocol de Kyoto, que caduquen el 2012. Ja fa dues conferències, des del 2009, que s'intenten renegociar els termes per a un nou període. I encara no hi ha acord. Europa té clara quina serà la seva posició en les negociacions d'aquesta nova cimera: "Si hi ha un compromís per part dels responsables del 89% de les emissions mundials, signarem. Si no, no té sentit polític ni mediambiental perquè som responsables d'un 11% de les emissions, i només amb els nostres esforços no es reduiran", afirma Isaac Valero, portaveu de la comissària de Canvi Climàtic de la Unió Europea, Connie Hedegaard.

Amb aquesta clara declaració d'intencions, els representants europeus volen adquirir un "lideratge" i pressionar perquè, després del fracàs de les cimeres de Copenhaguen i Cancún, s'arribi a un acord o almenys a compromisos vinculants a nivell individual. Accepten que alguns països no vulguin signar un acord global, però els demanen que, almenys, presentin un pla ben clar sobre què tenen previst fer i quan. Hi ha la possibilitat, però, que a Durban es repeteixi la mateixa situació dels últims anys: que ningú signi i que quan l'acord actual caduqui, el 2012, el Protocol de Kyoto, signat fa gairebé vint anys, quedi més tocat del que ja està. La UE es mostra optimista i posa sobre la taula altres demandes.

Retallar més COLa UE demana reduccions més ambicioses

A Cancún, la cimera prèvia a la que ara se celebrarà a Durban, es va intentar arribar a un acord per augmentar la reducció entre un 25% i un 40% respecte al 1990. "A Europa hem aconseguit reduir les emissions en un 17%", diu Valero. Gradualment, la UE preveu aconseguir una reducció del 25% el 2020, fins a assolir entre un 80% i un 95% el 2050.

Abans del 2015L'any límit per iniciar mesures i prevenir danys pitjors

Europa demana als països que no volen signar un nou acord que les mesures que exposin s'apliquin abans del 2015. És quan el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) presentarà el seu cinquè informe. I també la data màxima en què, segons els estudis d'aquest grup d'experts, haurien d'anar baixant les emissions perquè la temperatura global del planeta no augmenti més enllà dels 2 o 2,4 graus estimats. "La realitat ja és aquí, està passant, i hem de lluitar", apunta Valero.

Desenvolupament netDemanen revisar els ajuts per al desenvolupament net

Els acords de Kyoto encara vigents estableixen mecanismes compensatoris entre els països rics (que emeten més CO) i els més pobres. Els primers es van comprometre a finançar projectes per ajudar els segons en el seu desenvolupament. L'objectiu és que no repeteixin errades i implantin des d'un principi tecnologies netes. Però la UE creu que cal revisar i replantejar aquests ajuts. L'ascens de les noves economies emergents i la crisi configuren una conjuntura diferent a la que hi havia quan es va signar el Protocol el 1992.

Per una banda, els representants europeus demanaran que els països rics siguin més transparents i expliquin quins ajuts han atorgat ja. Alguns podrien estar incomplint el seu compromís, deixa entreveure Valero. "Malgrat la crisi, Europa ja ha entregat dos terços dels ajuts compromesos fins al 2012, un total de 7.200 milions d'euros", diu.

Per l'altra, Valero afegeix que es demanarà revisar quins països continuen sent mereixedors d'aquests ajuts i quins no. I va posar com a exemple països com Qatar, que, encara que avui dia ja ha assolit una renda per càpita de 83.000 euros, de cara al Protocol continua estant classificat com a país pobre i, per tant, mereixedor dels ajuts. Valero també explica que es plantejarà la necessitat de revisar la situació de la Xina, responsable del 22% de les emissions de CO. "Des de la UE considerem que a partir del 2013 la Xina, per la seva economia, ja no serà un país per rebre ajuts de mecanismes nets", diu Valero. Caldrà redirigir recursos cap a altres països que sí que ho són, a l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina.

Aplicar impostos als avionsL'acord actual no inclou un sector que genera un 3% de les emissions

Segons les previsions, cap al 2030 l'aviació emetrà un 15% dels gasos d'efecte hivernacle. Per això, la UE creu que cal incorporar mesures perquè les redueixin. "Les companyies que aterren o s'enlairen dels aeroports europeus ja paguen impostos per les seves emissions", recorda Valero.

stats