Consum
Societat 07/12/2010

La UE obligarà a informar del greix, la sal i el sucre a les etiquetes dels aliments

La UE obligarà la indústria a detallar els greixos, sals, sucres, proteïnes i contingut energètic dels aliments a l'etiqueta. Les begudes alcohòliques se'n salven, de moment

Efe
1 min

Brussel·lesEls ministres de Sanitat i Consum de la Unió Europea han aprovat avui un nou etiquetatge obligatori per a aliments, que haurà de detallar el contingut energètic dels carbohidrats (inclòs el sucre), els greixos saturats i no saturats, la sal i les proteïnes per cada 100 grams o 100 mililitres.

Els vint-i-set han superat amb escreix la majoria qualificada necessària per aprovar el projecte de reglament, que encara ha de ser ratificat pel Parlament Europeu, per ajudar els consumidors a prendre decisions conscients quan compren aliments i a combatre problemes com l'obesitat.

El vi, la cervesa, les begudes alcohòliques aromatitzades i els licors no hauran de complir, de moment, el reglament sobre l'etiquetatge, com reclamava l'Estat espanyol. No obstant això, la Comissió Europea haurà d'estudiar, en el termini de cinc anys des de l'entrada en vigor de la mesura, si encara està justificada aquesta exempció.

La indústria alimentària no estarà obligada a respectar un format concret d'etiquetatge sempre que s'atengui a uns criteris mínims, com que la lletra no sigui menor d'1,2 mil·límetres. "Espanya hauria preferit una harmonització", reconeixia en un debat públic el president de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), Roberto Sabrido, que ha considerat que introduir un únic model comunitari seria més clar per als consumidors i facilitaria el funcionament del mercat interior.

Tothom haurà d'informar de la presència de qualsevol substància al·lergògena en l'aliment, mentre que la informació dels nivells de colesterol i fibra serà d'aplicació voluntària.

Els països tenen entre tres i cinc anys per aplicar el nou etiquetatge, cosa que fa probable que no es faci totalment efectiu fins al 2013 o 2014.

stats