La UGT denuncia que cada vegada més persones amb discapacitats tenen "greus problemes" per trobar feina

De gener a octubre del 2014 es van contractar 9.494 persones amb diversitat funcional, el 0,46% del total

La UGT ha denunciat aquest dimarts que cada vegada més persones amb discapacitats tenen "greus problemes" per trobar feina. El sindicat ha calculat que l'any 2013 hi havia 259.539 persones amb diversitat funcional en edat de treballar a Catalunya, de les quals 10.485 estaven a l'atur el setembre del 2014, un 3,7% més que fa un any. Així també, la UGT ha alertat que la contractació de discapacitats és "gairebé testimonial". De gener a octubre de 2014 es van signar 9.494 contractes per a persones amb diversitats funcionals, una xifra que representa el 0,46% del total de la contractació a Catalunya. El sindicat ha demanat que es fomenti la inserció d'aquest col·lectiu en el mercat laboral ordinari.

Pràcticament la totalitat dels contractes signats durant el 2014 per a persones amb diversitat funcional, el 96%, s'ha fet sota mesures positives, és a dir, en centre de treball o mitjançant contractes bonificats en empreses ordinàries. De fet, només un 4% de les persones amb discapacitat accedeixen al mercat laboral amb un contracte no subvencionat.

Pelay també ha explicat que els índex de contractes temporals i precaris "són molt elevats" entre aquest col·lectiu on també es pot identificar "una bretxa de gènere", els homes amb diversitat funcional troben més aviat feina i cobren millor que les dones amb diversitat funcional i "una bretxa salarial", el salari anual brut de les persones assalariades amb discapacitat va ser un 11,5% inferior al de les persones sense discapacitat l'any 2011.

L'estudi també explica que el col·lectiu de persones treballadores a l'atur i que es troben amb algun tipus de diversitat funcional, és un col·lectiu feminitzat, de més de 45 anys i en situació d'atur de llarga durada.

Des de l'UGT Catalunya han demanat que es prioritzi i es fomenti sempre que sigui possible la inserció d'aquest col·lectiu en el mercat de treball ordinari. "Entenem que la diversitat a l'empresa és fonamental, igual que aquest col·lectiu tingui un salari digne amb una feina de qualitat i estable", ha puntualitzat Pelay.

El document també es refereix a la negociació col·lectiva i les persones amb discapacitat. En aquest sentit, s'evidencia que el 2014 tan sols un 16% dels 602 convenis negociats han contemplat una clàusula que faci referència a la necessitat d'adequació del lloc de treball en situació de discapacitat de la persona treballadora. I, d'altra banda, només un 12,6% dels convenis feia referència a la obligatorietat de quota de plantilla del 2% de persones amb diversitat funcional que marca la Llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI).

Finalment, el sindicat també ha lamentat que el nombre d'inspeccions a empreses per comprovar si s'estava complint la LISMI ha disminuït "moltíssim" els darrers anys, fet que "deixa desprotegit" aquest col·lectiu dins l'empresa.