SOCIETAT
Societat 22/08/2012

La UPC idea una bàscula que fa electrocardiogrames per vigilar el cor

A través d'una xarxa sense fils la bàscula pot enviar les dades recollides directament al centre de control del servei mèdic perquè el metge les rebi al seu ordinador

Efe
2 min

BarcelonaEnginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat una bàscula de bany que, a més de calcular el pes, és capaç de realitzar electrocardiogrames que envia directament al metge, amb la qual cosa pot examinar fàcilment l'estat del cor del pacient des de casa. "Vam voler buscar noves aplicacions en aparells de casa senzills, com és el cas de la bàscula de bany, que tothom en té i és d'ús fàcil", ha explicat el professor de la UPC Ramon Pallàs, coordinador del projecte.

Pallàs lidera el Grup d'Instrumentació, Censors i Interfícies de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicacions de la UPC, amb seu a Castelldefels (Baix Llobregat), que té entre els seus objectius aportar solucions senzilles a persones grans o malalts crònics que estan sotmesos a un control mèdic constant.

Els enginyers van considerar que es podia obtenir profit d'una bàscula després d'observar que, quan una persona la utilitza, l'agulla que marca el pes no deixa de fer petits moviments, per molt que es mantingui quiet el cos. "El moviment de l'agulla es produeix pel batec del cor i només necessitem amplificar aquest senyal per tenir la freqüència cardíaca", ha destacat Pallàs.

Per obtenir més punts de mesura, els enginyers de la UPC han instal·lat dos petits dispositius amb sensors que s'agafen amb les mans i que estan connectats amb la bàscula. D'aquesta manera, han aconseguit quatre punts de mesura –dos peus i dues mans– amb els quals s'obtenen sis dels dotze senyals estàndard d'un electrocardiograma.

La resta dels punts només s'aconsegueixen amb elèctrodes al tòrax, però amb els sis que revela la innovadora bàscula "ja n'hi ha prou per poder fer un primer diagnòstic i detectar, per exemple, arítmies", destaca el coordinador de l'estudi.

Connectada a la xarxa a través d'un sistema sense fil, la bàscula envia directament les dades al centre de control del servei mèdic perquè l'especialista pugui veure l'electrocardiograma al seu ordinador. També hi ha la possibilitat de connectar la bàscula a un ordinador a casa amb un programa que descodifica els senyals, dibuixa un electrocardiograma i suggereix visitar el metge si detecta algun paràmetre anormal.

L'invent, que està en tràmit de ser patentat, ja ha despertat l'interès de dues companyies del Regne Unit i Suïssa que posen en contacte grups d'investigadors amb firmes comercials.

Pallàs no s'aventura a calcular el preu que tindrà el nou dispositiu, però assegura que no hauria de ser gaire més elevat que el d'una bàscula de bany de gamma alta, perquè els components que s'afegeixen per detectar la funció cardíaca no són excessivament cars. Independentment del preu final, sí que sembla clar, segons Pallàs, que la innovadora bàscula estalviaria a malalts cardiovasculars nombrosos desplaçaments per sotmetre's a proves mèdiques, amb la qual cosa també es rebaixaria la despesa sanitària del sistema públic.

Per l'enginyer, la investigació en eines de telemedicina ha de ser una prioritat en una societat cada vegada més envellida i amb recursos públics limitats. "Cal buscar més mecanismes de baix cost que ofereixin solucions als ancians per poder vigilar la seva salut de forma fàcil, sense que s'hagin d'obsessionar a fer funcionar aparells que no els resultin familiars", conclou Pallàs.

stats