Societat 08/10/2012

Màster de lideratge polític a la UAB: requisit, ser socialista

És la cinquena edició de la titulació i mai s'havia demanat aquesta condició, tot i que la UAB assegura que no és imprescindible per accedir-hi

Ara
2 min
La pàgina web de l'UAB on s'oferta el màster i apareixen els requisits de vinculació amb el PSC/PSOE / RAFA GARRIDO / ACN

BarcelonaLa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ofereix, per cinquè any consecutiu, un màster en lideratge i comunicació per a la gestió política, de vuit mesos de durada. A primera vista, la pàgina de la Universitat on s'expliquen les característiques del curs no sembla diferent de la de qualsevol altra titulació de lideratge i comunicació política.

A l'apartat de 'Requisits d'admissió', però, hi apareix, a banda de les titulacions anteriors que cal que posseeixi l'alumnat, una condició poc habitual: "El curs està especialment dedicat a persones relacionades amb el PSC/PSOE i el seu corrent polític i ideològic, però no es tanca a la participació de persones properes o afins al socialisme democràtic".

La titulació, que no és un màster oficial sinó un títol propi de la UAB, la imparteix aquesta universitat en conveni amb la Fundació Rafael Campalans i l'Escola de Formació Política Xavier Soto, del PSC. Aquest conveni ha estat vigent els darrers cinc anys, però el requisit ideològic s'ha incorporat en aquesta edició, com es pot comprovar recuperant quin aspecte tenia la mateixa pàgina el curs 2008-09, el 2009-10, el 2010-11 i el 2011-12. Joan Melcion, vicegerent d'Ordenació Acadèmica de la UAB, aclareix en declaracions a l'ARA que els únics criteris d'admissió són els acadèmics", i que els altres requisits són orientatius, en relació amb el perfil d'estudiants que hi poden tenir més interès.

Melcion explica que, malgrat que no és habitual, hi ha altres casos de màsters fets "a mida" per a empreses, institucions o fundacions que demanen una formació específica i financen part del cost de la titulació. No té constància, no obstant això, d'altres casos de màsters finançats per fundacions d'altres partits, tot i que assegura que "podria passar, sempre que superessin els filtres acadèmics".

Si es descarrega el tríptic informatiu del curs –on en cap moment apareixen les sigles PSC ni PSOE–, disponible a la pàgina web específica d'aquest màster, se'n fa evident l'orientació. La fotografia de la portada és de Pere Navarro i, si es consulta la llista de professors i conferenciants, està farcida de noms del partit: des de Carme Chacón fins al mateix Navarro, passant per Joaquim Nadal, Alfredo Pérez Rubalcaba, Miquel Iceta o José Zaragoza. Té un cost de 2.500 euros i s'hi imparteixen matèries com "Habilitats de relació i de comunicació política", "Noves tecnologies aplicades a la política", "Teoria política. Història del socialisme" o "Polítiques públiques progressistes".

stats