CRISI ALIMENTÀRIA
Societat 06/06/2011

Unió de Pagesos demana a Alemanya que pagui per les pèrdues de la crisi del cogombre

El sindicat critica el paper de la Unió Europea i la lentitud amb què han reaccionat les administracions catalana i espanyola

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaLa infecció pel bacteri E. coli i les acusacions d'Alemanya als productes estatals continuen generant reaccions. Unió de Pagesos i les associacions de consumidors exigeixen que Alemanya pagui per les pèrdues provocades al sector hortofructícola estatal. El responsable de seguretat alimentària del sindicat majoritari d'agricultors catalans, Unió de Pagesos (UP), Josep Maria Coll, ha afirmat avui que el comportament alemany ha estat "gravíssim" perquè sense tenir cap prova va acusar l'Estat de provocar la crisi alimentària.

En una roda de prema conjunta amb dues organitzacions de consumidors, Coll també ha criticat durament el paper de la Unió Europea, i de les administracions catalana i espanyola, que han estat "molt lentes" a l'hora de respondre. Unió de Pagesos entén que no han donat suport al sector. Coll entén que els consumidors europeus encara no han recuperat la confiança en els productes espanyols perquè les vendes encara no s'han recuperat. Unió de Pagesos li ha demanat rapidesa al conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí, per analitzar els danys a les explotacions catalanes.

La reacció dels consumidors

Per la seva banda, Montse Torrent, presidenta de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), ha lamentat l'actitud de totes les administracions implicades en el cas dels cogombres. "La gestió d'aquesta crisi ha estat molt greu", ha dit, i ha explicat que estan notant com els consumidors tendeixen a deixar de menjar els productes implicats en aquests escàndols, "com està passant a Europa que ja no volen ni veure els cogombres espanyols". Torrent ha demanat que "els consumidors necessiten informació veraç" i ha exigit a les administracions que "no creïn alarmismes ni confonguin als ciutadans".

Carme Sabater, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS), que també ha estat present a la roda de premsa, ha volgut destacar que l'actitud alemanya "ha estat de tot menys prudent" i que "amb la crisi econòmica que estem travessant, només ens faltava això". Sabater ha recordat que "a Catalunya tenim uns controls alimentaris que són molt segurs i a més hi ha el protocol europeu", per això ha dit que els consumidors "poden estar tranquils" i només cal que mantinguin les mesures higièniques "de tota la vida".

stats