Societat
Societat 02/10/2011

Protesta dels pagesos a Lleida per reclamar al Govern preus justos per als seus productes

La Fira de Sant Miquel de Lleida ha estat l'escenari de la reivindicació de 300 pagesos, que han demanat una reforma profunda de la política agrària comuna (PAC)

Acn
2 min

Més de 300 persones han participat a la manifestació que cada any convoca el sindicat Unió de Pagesos, coincidint amb la Fira Agrària de Sant Miquel.

L'acte, que ha transcorregut de forma silenciosa entre la delegació del Govern a Lleida fins als Camps Elisis, ha servit per posar de manifest les reivindicacions dels pagesos, que demanen que més enllà dels discursos de suport a la pagesia s'apliquin les mesures promeses. Unió de Pagesos també ha demanat a l'Estat que no es quedi amb l'actual PAC i que aposti per una reforma profunda.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep Cabré, ha reclamat que "es vigili de prop la gran distribució i les seves pràctiques comercials abusives", en referència a la crisi que pateix el camp a causa dels preus baixos que es paguen pels seus productes. El líder del sindicat ha demanat que "es reparteixi el benefici dins de la cadena de valors per evitar que caigui tota la distribució i no quedi res pel pagès"; també ha denunciat que enguany s'han arribat a pagar només 10 cèntims pels quilos de préssec o nectarines, molt per sota dels costos de producció. Segons Unió de Pagesos, "és obligació del Govern controlar els preus de venda i treure del mercat els productes de mala qualitat". El sindicat lamenta que tant el Govern català com l'espanyol segueixin inactius en aquest sentit.

Els líders sindicals han recordat les paraules del president Mas al discurs d'investidura i el debat de política general, en què va insistir en la voluntat de complir els acords del parlament pel que fa a política agrària. "Aquestes paraules s'han de convertir en fets", ha reclamat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball. Caball ha recordat que el sector agrari "també pot generar ocupació i necessita respostes com la resta d'empresaris".

stats