SOCIETAT
Societat 24/07/2012

Unió de Pagesos calcula que l'incendi de l'Alt Empordà ha cremat 3.000 hectàrees de terreny agrícola

El sindicat demana que el govern espanyol incorpori les zones afectades per l'incendi al projecte de Reial Decret Llei engegat arran de la pedregada de Lleida per millorar les mesures que es poden prendre per pal·liar els danys

Ara
2 min

BarcelonaUnió de Pagesos ha calculat que l’important incendi que afecta la comarca de l’Alt Empordà des de diumenge passat, ha arrasat 3.000 hectàrees de terreny agrícola d’un total de gairebé 14.000 hectàrees cremades. A més, ha afectat infraestructures d’una vintena d’explotacions en diferents graus d’intensitat, en algunes de les quals ha mort la majoria de bestiar. L’incendi, que encara no es troba en fase de control, ha perjudicat de manera important, tot i que desigual segons la zona, explotacions amb conreus de vinya, olivera i cirerers, a més de camps on hi havia farratge i bales de palla. També s’han vist afectades masies, pallers sencers o instal·lacions d’aigua, entre altres.

El foc ha afectat de moment els municipis d’Agullana, la Jonquera, Capmany, Cantallops, Biure, Boadella, Darnius, Terrades, Llers, Avinyonet, Vilanant, Sant Climent Sescebes, Masarac i Pont de Molin. En algunes zones, com Terrades i Llers, hi hagut una afectació important de cirerers ja que, tot i que les cireres ja estaven collides, les fulles que quedaven als arbres estan seques i cremades i no és segur que es puguin salvar. El foc també ha destruït farratge i bales de palla que estaven al camp o al cobert de les explotacions. Quant als conreus de vinya, alguns han actuat de tallafocs i han quedat poc afectats (només els dos o tres primers rems), i d’altres, donada la virulència i alçada de les flames, també han patit danys importants, sobretot a Capmany i Cantallops.

Unió de Pagesos, que aquest dilluns va fer una volta de reconeixement per les zones afectades amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha demanat a través d'un comunicat que arran dels efectes d’aquest incendi es tingui en compte la importància de reintroduir la pastura com a tallafocs imprescindible per poder evitar que es reprodueixin fets com aquest d’aquí a 10 o 20 anys. Aquests dies s’ha pogut veure clarament que algunes zones de sotabosc on pasturaven ovelles o vaques no s’han vist afectades per les flames, i això ha permès salvar granges i vivendes. Per al sindicat, cal una aposta pública pels tallafocs, ja siguin de pastura o d’altres tipus de conreus.

Unió de Pagesos també ha demanat que el Govern de l’Estat espanyol incorpori la zona afectada en el projecte de Real Decret Llei, juntament a les recollides pel Congrés dels Diputats el 17 de juliol per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals anteriors i per les tempestes de pedra a les comarques de Lleida del passat 5 de juliol.

stats