Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Unió de Pagesos xifra en tres milions d’euros les pèrdues de la pagesia per l’incendi de l’Alt Empordà

El sindicat demana mesures urgents a les administracions catalana i estatal per tal que es pugui continuar l'activitat agrícola i ramadera a la zona afectada

Unió de Pagesos xifra, en una primera valoració, en uns tres milions d’euros les pèrdues que ha patit la pagesia de l’Alt Empordà com a conseqüència de l’important incendi que es va declarar el 22 de juliol a la Jonquera i que va afectar un total de 14.000 hectàrees de 17 municipis. Les pèrdues inclouen infraestructures, maquinària, farratges, palla i gra. Posteriorment, s’hauran de valorar les pèrdues en produccions de conreus permanents (olivera, vinya i cirera) i en produccions forestals.

Del total de les hectàrees, més de 3.000 són de terreny agrícola. L’incendi va afectar infraestructures d’una vintena d’explotacions en diferents graus d’intensitat i va perjudicar de manera important conreus de vinya, olivera i cirerers, a més d’userda, gra, bales de palla, masies, pallers sencers o instal·lacions d’aigua.

Entre les mesures que Unió de Pagesos demana al Govern català per tal de pal·liar els danys causats per l’incendi hi ha ajudes tant per a aquelles persones o explotacions que disposen d’assegurança com per a les que no en tenen, ja que no hi ha cap normativa catalana que ho impedeixi.

Quant als danys que preveu aquesta mesura hi ha els que afecten a la reposició d’arbres o animals, i les pèrdues de les collites i del potencial productiu de les collites futures, ja que en el cas de la vinya, els ceps que han quedat malmesos però no morts tardaran com a mínim un any a recuperar-se, mentre la cirera i l’olivera poden tardar entre tres i quatre anys. Altres danys inclosos en aquesta petició d’indemnitzacions al Govern són les afectacions a instal·lacions i maquinària (sistemes de reg, magatzems, hivernacles, coberts, tractors, recol·lectores), i afectacions a granges i masies.

El sindicat també demana al Govern espanyol ajuts excepcionals per llogar una vivenda en els casos en què hagin quedat totalment destruïdes per l’incendi, així com la reparació, rehabilitació i reconstrucció d'aquests habitatges; a més a més, mesures fiscals com l’adequació dels mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció, exempció de l’IBI i de quotes a la seguretat social agrària durant un any.

A la Generalitat, el sindicat li demana que articuli línies de crèdit com a ajuts d’Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de béns productius ocasionats per fenòmens climàtics adversos.

El sindicat considera que l’administració hauria de fer un reconeixement de la pagesia perquè durant les tasques d’extinció dels incendis hi tingui un paper destacat i, d’acord amb la coordinació establerta, se li permeti ajudar. Això s’ha fet encara més evident en el cas d’aquest incendi, ja que el fort vent del diumenge impedia el treball dels mitjans d’extinció aeris, i les úniques opcions disponibles eren les dels bombers i de les cisternes d’aigua dels mateixos pagesos.

A més, el sindicat insisteix en la importància que han tingut alguns cultius que han actuat de tallafocs en l’incendi, com la vinya, l'olivera i els cirerers. D’altra banda, en els pocs casos en què el sotabosc era pasturat, aquest no s’ha vist afectat per les flames, i això ha permès salvar granges i vivendes. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana que es tinguin en compte aquestes característiques amb l’objectiu que no es torni a produir un incendi d’aquestes dimensions. El sindicat considera que el primer pas és que la pagesia afectada pugui continuar desenvolupant la seva activitat i que hi hagi un plantejament amb l’aportació de recursos públics per potenciar la implantació dels tallafocs, ja siguin de pastura o d’altres tipus de conreus.

Unió de Pagesos ha convocat una assemblea informativa amb tota la pagesia afectada per l’incendi de l’Alt Empordà el dijous 2 d’agost a les 21.00 h, a la seu de Figueres del sindicat.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de