EDUCACIÓ
Societat 02/06/2012

Universitaris i professors de Barcelona debaten no fer exàmens finals

El col·lectiu universitari planteja protestar davant la pujada de les taxes amb vagues indefinides i no fent exàmens al juny

Efe
3 min

Estudiants i professors d'almenys quatre facultats de la UB, una de la UPC i una altra de la UAB han debatut aquests dies no fer els exàmens de juny o bé paralitzar les classes amb vagues indefinides, en protesta per l'increment de les taxes, aprovat pel Govern del PP.

Les facultats de Geografia i Història, Formació del Professorat, Psicologia, i Pedagogia (UB), Arquitectura (UPC) i Ciències Polítiques i Sociologia (UAB) protagonitzen aquests dies múltiples assemblees d'estudiants, en algunes d'elles amb participació de docents, que han portat a convocatòries de vaga i paralització d'exàmens.

L'objectiu en el que coincideixen els diferents debats estudiantils és el rebuig al Reial Decret Llei aprovat pel Govern aquest mes de maig que contempla un augment de les taxes universitàries, la supressió de la segona convocatòria, l'increment de la ràtio i un ajust del personal docent i investigador.

Les propostes que es discuteixen en aquestes facultats són diverses i van des de la insubmissió als exàmens fins a la paralització de classes o la declaració de vaga indefinida, encara que el seguiment d'aquestes és desigual i es concreten en funció de cada carrera, universitat, i fins i tot de cada classe.

Així, en una assemblea d'estudiants d'Antropologia de la Universitat de Barcelona, a la Facultat de Geografia i Història, es va acordar el maig passat declarar la vaga indefinida i la insubmissió a realitzar els exàmens finals de juny.

Davant aquesta situació i després d'una reunió del Consell de Departament d'aquests estudis el passat 30 de maig, alguns docents d'Antropologia, reunits en assemblea amb els estudiants, van redactar tres punts que seran debatuts per tot el professorat del departament en el pròxim Consell previst per dimarts, segons va poder comprovar Efe.

Entre aquests punts, destaca la voluntat d'aquests professors de "vetllar perquè el procés d'avaluació no vagi en detriment del legítim exercici de vaga", el que suposaria que cada professor decidís com avaluar als alumnes en vaga.

En la mateixa facultat, Joan Vila, estudiant d'Història de l'Art, ha explicat a Efe que una assemblea de 200 persones celebrada el passat 25 de maig va acordar sumar-se a la vaga indefinida i no presentar-se als exàmens per iniciar activitats paral·leles a les classes que permetin estendre les seves reivindicacions a tot el sector de l'art i la cultura.

En el campus Mundet de la UB, les mobilitzacions van començar a principi del mes de maig amb "la paralització de la majoria de classes de Treball i Educació Social", ha explicat Sonia Colomo, alumna de Treball Social, encara que l'avaluació de juny segueix endavant davant la negativa dels estudiants d'"acceptar un aprovat general".

En altres carreres del campus Mundet de la UB com Pedagogia, Psicologia, Comunicació Audiovisual o Magisteri, també han decidit parar les classes i seguir endavant amb els exàmens finals, a pesar que en aquests casos el seguiment ha estat menor, ha explicat a Efe Mireia Páez, estudiant de Pedagogia.

A més de sumar-se a la insubmissió de l'avaluació ordinària de juny, els estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona han optat pel boicot als exàmens a través de sorollosos "passaclasses", com el del dimarts, 29 de maig, quan un petit grup que anava d'aula en aula va obligar a ajornar les proves d'alguns alumnes.

De la seva banda, estudiants de l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van proposar, en assemblea, que els professors fessin els exàmens finals, però boicotegessin el tancament de les actes acadèmiques com a mesura de pressió, ha explicat a Efe el rector de la UPC, Antoni Giró.

Giró ha valorat que aquesta decisió no es pot prendre "col·lectivament" ja que és responsabilitat de cada docent, encara que ha assegurat que la universitat "garantirà el dret de tots els estudiants a no perdre el curs acadèmic".

Finalment, el claustre de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) reunit ahir va aprovar un comunicat en el qual condemnen "les reiterades faltes de respecte" del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, cap a la comunitat universitària i denuncien la "inconstitucionalitat" del Reial Decret Llei per atemptar contra l'autonomia universitària i autonòmica.

stats