Societat 15/07/2011

La Universitat Catalana d'Estiu s'encongeix

Sota el lema Vida, poble, llengua la Universitat Catalana d'Estiu celebrarà del 16 al 24 d'agost la 43a edició. La reducció del pressupost no ha fet minvar el nombre de matrícules i la qualitat acadèmica.

Erica Aspas
2 min
Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans, en una imatge d'arxiu.

BARCELONA.Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Jordi Sales, rector de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), van presentar ahir la programació de la 43a edició d'aquesta universitat, una de les manifestacions culturals i identitàries de més pes i tradició a Catalunya, nascuda en ple franquisme i arrecerada darrere els Pirineus. La Universitat Catalana d'Estiu es tornarà a celebrar a Prada de Conflent del 16 al 24 d'agost.

No retallar la qualitat

La UCE, però, tampoc se salva d'estrènyer-se el cinturó. Segons el secretari de la Universitat, Jordi Maluquer, "fa un parell d'anys que estem fent un esforç titànic i estem reduint despeses". El pressupost ha anant disminuint considerablement dels 591.000 euros del 2008 als 440.000 d'enguany. Respecte a l'any passat, la rebaixa és d'un 5%, que pensen compensar programant activitats d'oci de menys entitat.

Un altre exemple de les retallades és el nombre de professors i conferenciants, que ha passat dels 261 de l'edició anterior als 190 actuals. Malgrat això, es manté "el mateix nivell d'altres anys", va assegurar Maluquer.

Tant Salvador Giner com Jordi Sales van voler remarcar que la UCE té totes les virtuts que una universitat pugui imaginar, sobretot el rigor acadèmic, i que està molt enfocada al present i al futur. Prova d'això és que, en la edició anterior, un 50,3% dels matriculats van ser menors de 25 anys. Sembla que aquest any les bones notícies continuen malgrat la crisi: "Ja portem un 27% més de matrícules que l'any passat en les mateixes dates. Es preveu una ocupació total", va afirmar Maluquer.

Aquesta edició té com a lema Vida, poble, llengua que, segons Sales, defineix l'entorn dels cursos d'aquesta edició, que s'estructuren en onze categories: ciències de la natura, ciència i tecnologia, ciències de la salut, economia, pensament, dret -que va ser una novetat de l'edició anterior i que continua- història, literatura, llengua, música i cinema.

Dos presidents i dos consellers

Entre les personalitats polítiques que han confirmat la seva assistència destaquen el conseller de Salut, Boi Ruiz, que participarà en l'acte inaugural d'aquesta edició i en unes conferències d'àmbit mèdic, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Per altra banda, l'expresident Maragall participarà en l'acte central commemoratiu del centenari de la mort del seu avi.

L'expresident Jordi Pujol pujarà a Prada de Conflent per rebre un dels Premis Canigó, que també s'entregaran a l'Escola Arrels, a Antoni Nughes i a Òmnium Cultural en el seu 50è aniversari, guardó que recollirà la seva presidenta Muriel Casals. El 2010, amb el govern tripartit, van assistir a la UCE fins a set membres del govern. Enguany no està descartada la presència del president Artur Mas.

stats