Societat 02/12/2014

La Universitat de Vic ja té a punt els terrenys de la futura Facultat de Medicina

Les obres començaran quan el centre universitari rebi l'autorització que ha d'enviar el Ministeri perquè els estudis puguin tirar endavant

Acn
3 min

VicEl terrenys de Can Baumann ja estan a punt per acollir la futura Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - UCC. El director de la Fundació Universitària Balmes -òrgan gestor de la UVic-UCC-, Joan Turró, ha explicat que les obres començaran quan el centre universitari rebi l'autorització per part del govern espanyol, però no abans. "No veiem cap argument perquè no ens donin l'autorització", ha destacat Turró. Segons el director, la demanda per part dels estudiants està garantida, "fins i tot tenim sol·licitud per part d'alguns professors per formar-ne part", el territori gaudeix de suficient massa crítica i una forta àrea de recerca amb diferents càtedres "que dóna solidesa al projecte".

Convertit en el projecte insígnia de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la futura Facultat de Medicina serà un centre extern adscrit a la UVic-UCC que s'ubicarà als terrenys de l'antiga fàbrica de Can Baumann, a prop del Teatre l'Atlàntida de Vic. L'actual Facultat de Ciències de la Salut compartirà espai amb la nova facultat de Medicina.

La facultat dependrà d'una fundació que s'encarregarà de gestionar-la, la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, i estarà participada per la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages. El director de la FUB, Joan Turró, ha avançat que aquesta fundació s'ha creat recentment i ja està a punt per funcionar.

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha explicat que els nous estudis de Medicina es caracteritzaran per un "alt nivell d'excel·lència professional en valors i competències, una vocació internacional i una oferta docent genuïna i diferenciada que permeti a la UVic adquirir un prestigi en l'àmbit de la salut".

El rector ha reconegut, però, que és difícil preveure les tendències a 12 o 15 anys vista, que serà quan els primers metges que hi hauran estudiat podran exercir. Amb tot, Montaña ha assenyalat la medicina comunitària, els metges de família, la cronicitat o l'embelliment com a camps específics més demandats en què es podrien formar molts dels estudiants. Un dels punts forts del projecte, a més, serà el fet que la facultat naixerà "des de zero" i es podrà equipar i adaptar segons les necessitats.

Joan Turró ha estimat que l'impacte socioeconòmic que tindrà pel territori, fruit de la implementació d'aquests estudis, sigui d'un volum d'inversió inicial en equipaments i infraestructures de 10 MEUR. El director de la FUB ha assenyalat que el volum de negoci que generarà la Facultat de Medicina serà al voltant dels 22 MEUR anuals, una xifra que representa el 0'3% del PIB d'Osona i el Bages. A més, es preveu que generi una ocupació de 243 llocs de treball.

Valorant la importància i l'impacte socioeconòmic que tindrà per la Catalunya Central l'impuls de les activitats docents, de recerca i de transferència de coneixement en l'àmbit de les Ciències de la Salut, s'ha constituït l'anomenat 'Cercle Impulsor de la Facultat de Medicina de la Catalunya Central'. Aquest ens, que es presentarà oficialment en les properes setmanes, té com a objectiu evidenciar i articular la implicació, la participació i, en el cas que es vegi necessari, el suport econòmic o d'altra mena dels principals agents econòmics del territori en el projecte.

Càtedres de Medicina

El rector ha explicat que en els darrers anys, la UVic-UCC ha creat una estructura de càtedres "creixent, transversal i molt dinàmica" amb l'objectiu d'incorporar talent i visions complementàries a les àrees d'estudi dels diferents camps de la salut.

Actualment, la UVIC-UCC incorpora vuit càtedres en diversos àmbits del coneixement, de les quals destaquen aquelles que treballen aspectes relacionats amb el món de la salut i l'acció social des de diversos vessants. Així, en els darrers anys, s'han creat la Càtedra de Serveis Socials amb el Departament de Benestar Social i Família, la Càtedra de Cures Pal·liatives amb l'Institut Català d'Oncologia, la Càtedra TIC i Salut amb la Fundació del mateix nom, la Càtedra de Recerca Qualitativa amb la Universitat Autònoma de Barcelona, Fundació Dr. Robert i Institut d'Estudis de la Salut (IES), la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades amb la Fundació IrsiCaixa i la Fundació de Lluita contra la Sida i la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar amb la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, totes elles relacionades d'alguna manera amb la salut i el benestar.

Montaña ha avançat que a aquestes càtedres s'hi afegirà una nova Càtedra en Bioètica amb la Fundació Grífols, aprovada aquest mateix dimarts pel Patronat de la FUB.

Segons el rector, totes aquestes càtedres, liderades per persones de referència en cadascun dels seus àmbits, com els doctors Bonaventura Clotet o Xavier Gómez Batiste, "contribueixen a aportar un fonament científic, social i també territorial" al projecte de futur de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

stats