Societat 20/12/2012

Víctor Manuel: "Per al Partit Popular la cultura no és ni urgent ni necessària"

Víctor Manuel farà aquest dijous a la nit un exercici de memòria al Liceu. El cantautor asturià cantarà i explicarà les circumstàncies que envolten les seves composicions, també les que va enregistar a Barcelona al principi de la seva carrera

Xavier Cervantes
4 min
Víctor Manuel actua aquest nit al Gran Teatre del Liceu, on interpretarà i explicarà el repertori de Vivir para cantarlo.

Víctor Manuel (Mieres del Camino, Astúries, 1947) interpretarà avui al Liceu el repertori del disc Vivir para cantarlo. Biografía de las canciones (Sony, 2012). "Serà un concert molt parlat. Explico com neixen les cançons, com algunes et porten al cel i d'altres et fiquen en un toll profundíssim", diu.

¿Creus que les teves cançons necessiten explicació?

Sí. Normalment els concerts són sobre el disc que acabes d'editar, barrejat amb els temes que la gent ha fet més populars. Però en aquest concert hi ha cançons que no coneix ningú i que m'expliquen a mi com a compositor i com a persona. El que faig és emmarcar aquestes cançons en el temps i en l'espai en què les vaig compondre. I la gent rep una cançó absolutament desconeguda amb el mateix fervor que d'altres de molt conegudes.

¿T'has plantejat fer alguna cosa similar amb Ana Belén?

Estem donant voltes a un espectacle nou, i segurament tindrà a veure amb això. Em ve molt de gust, perquè les complicitats són infinites i les anècdotes es dupliquen.

Et reconeixes en totes les cançons?

Sí, perquè el handicap més seriós que tinc és que construeixo les cançons una mica a mà. He de tocar el que estic veient, interpretar-ho. No és una cosa mecànica.

¿Canvies el repertori en funció de la ciutat on actues?

No tant el repertori com el que va entre les cançons. La meva primera etapa la vaig enregistrar al Casino l'Aliança del Poblenou. I m'allotjava en un lloc infecte que es deia Viena, una mica més amunt del Liceu. Aquest era el meu espai vital quan jo tenia 20 o 21 anys, i això sortirà al concert.

Què en queda, d'aquella Espanya de la camisa blanca de l'esperança?

La intenció. Per a la meva glòria, la lletra de la cançó la van atribuir a Blas de Otero, però no és d'ell. Una vegada fins i tot em va trucar la seva vídua, Sabina de la Cruz, per preguntar-me d'on havia tret aquest poema del Blas. I li vaig dir que era meu, que de Blas de Otero només n'havia agafat la frase " camisa blanca de mi esperanza ". És la frase exacta que li vaig robar a Blas de Otero, un geni absolut. Vaig escriure això amb la mateixa passió amb què el Blas va escriure la frase parlant d'Espanya, i des del País Basc. Perquè crec en una Espanya on la gent sigui capaç d'entendre's. I segueixo creient el mateix, tot i que el moment no sigui el més idoni.

Què es va fer malament per arribar a l'actual situació?

Algú ha hagut de fer alguna cosa malament. Trobo a faltar polítics amb una mirada més alta que arribi una mica més enllà de l'horitzó.

Et va decebre Zapatero?

Crec que va fer coses molt notables sobretot en l'aspecte social. Segurament li van sobrar quatre anys. Els últims anys van ser penosos. En el meu sector va ser decebedor tot el tractament que va fer de la pirateria i del cànon digital. En aquest sentit estic doblement decebut.

Per què l'actual política del ministeri de Cultura fins i tot va en contra dels que han votat el PP?

El PP té altres objectius, i no passen pel món de la cultura. Suposo que pensen que tenen molts enemics, i aquest és un pensament una mica absurd, perquè en la cultura hi ha la mateixa divisió ideològica que a la resta de la societat. Conec actors de dretes i d'esquerres, però quan s'ha convocat la professió per causes puntuals tots han donat la cara. Suposo que això fa que el PP tingui rancúnia. Aznar va regalar la seu de l'Acadèmia del Cine Espanyol a la professió en una mena de festeig amb els actors i directors. Suposo que això es va torçar en algun moment. Amb la Guerra de l'Iraq va canviar tot, i l'amor va esdevenir rancúnia. Pel PP, la cultura no és ni urgent ni necessària. L'ha llançat al mar, i que nedi.

Per què es linxa cantants de dretes com Russian Red?

També ha rebut un linxament incomprensible gent que es va declarar en contra de la Guerra de l'Iraq o a favor del cànon digital. Els fòrums, que són una de les coses més estúpides que es poden llegir, propicien que la gent digui el primer que li passa pel cap. Mai no se m'acudiria pensar que Russian Red fa malament la seva feina. Ideològicament a ella li agrada més la dreta, i no passa res. I el mateix passa amb la gent d'esquerres. En aquest sentit hauríem de ser un país civilitzat, com ara França o els Estats Units.

¿Segueixes pensant, com vas declarar fa un any, que hi ha una "mà negra" darrere les denúncies contra la gestió de la SGAE?

Fins que no arribi el judici és difícil parlar més de mans negres. Sí que penso que s'ha dissolt l'impuls inicial que tenia el jutge. En qualsevol cas, s'hagin desviat els diners que s'hagin desviat, això és malversació de fons en contra dels autors, i els principals afectats són els autors. El que ha passat és desproporcionat. Segurament Teddy Bautista va confiar en qui no ho havia d'haver fet. El temps em donarà o em traurà la raó, però estic segur que Teddy Bautista no es va emportar res a casa. Hi confio, perquè si no seria l'enèsima punyalada.

stats