Societat 15/08/2012

València contractarà becaris per poder implantar el model plurilingüe

La Generalitat Valenciana contractarà becaris per poder implantar el model plurilingüe a les escoles. Es concediran 329 beques per suplir la falta de personal docent capacitat per impartir classes en anglès.

Salvador Almenar
2 min
La conselleria d'Educació valenciana contractarà becaris per impartir classes en anglès.

VALÈNCIA.El controvertit model plurilingüe aprovat per la Generalitat Valenciana fa només unes setmanes s'ha demostrat que és impossible d'aplicar aquest curs, almenys amb el professorat de què disposa la conselleria d'Educació. Per això, el govern valencià va anunciar dilluns que la falta de professors capacitats per impartir classes en anglès en educació infantil serà coberta amb la concessió de 329 beques a persones amb aquesta preparació.

D'aquesta manera, l'executiu d'Alberto Fabra no només deixarà de contractar aquest curs un bon nombre de professors interins per l'augment de ràtios i hores lectives, sinó que, a més, cobrirà les funcions d'un professor amb becaris.

Els English helper -o assistents de classe en anglès- que becarà Educació seran persones menors de 36 anys amb la carrera de magisteri acabada fa menys de cinc anys i que acreditin el nivell B2 d'anglès del marc europeu comú de referència per a la llengües. La seva tasca docent començarà l'1 d'octubre i acabarà el 31 de maig i per cadascun d'aquests vuit mesos cobraran 1.000 euros bruts. "Aquesta ajuda econòmica -com la qualifica el govern valencià- en cap cas tindrà el caràcter de salari o retribució", de manera que tampoc queda clar si els becaris podran cotitzar a la Seguretat Social.

Aquestes pràctiques per "completar la formació" suposaran un màxim de 30 hores setmanals per als becaris, que podran estar adscrits a dos centres simultàniament. Segons explica el govern valencià, la mesura pretén "facilitar" els primers contactes amb el món laboral i "donar suport" a la implantació del programa plurilingüe a les escoles "proporcionant una exposició a la llengua anglesa de manera espontània i centrada en els interessos de l'alumnat".

Dures crítiques

Tant els partits de l'oposició com els sindicats han criticat durament aquesta mesura i han denunciat que és una manera de precaritzar la feina dels mestres i afavorir que es contracti menys personal.

El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ja ha anunciat que presentarà un recurs contra aquesta mesura, ja que considera "il·legal" la contractació de professorat becari, encara que sigui per a tasques de reforç. En un comunicat, el STEPV explica que aquesta figura no existeix en l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic i que la contractació de personal docent només es pot regular mitjançant les borses de treball i les oposicions. Per això el sindicat presentarà el recurs judicial quan s'aprovin les contractacions i ja ha avançat que en demanarà la suspensió cautelar.

stats