Societat 13/05/2012

València es manifesta amb proclames contra la banca

Salvador Almenar
2 min
Manifestants amb missatges reivindicatius en la protesta organitzada a València.

VALÈNCIAEls mateixos motius que l'any passat i més indignació en veure que res ha canviat van fer que ahir 20.000 persones, segons els convocants -4.500 segons la policia-, es manifestessin a València amb motiu del primer aniversari del moviment 15-M. Darrere del lema "Som el poble, som el 99%", la marxa va recórrer els principals carrers de la ciutat fins a la rebatejada plaça del 15 de Maig, davant de l'ajuntament.

Les consignes corejades pels manifestants van tenir com a principal objectiu els polítics i els banquers. Entre aquests últims, el gran protagonista va ser l'expresident de Bankia Rodrigo Rato. Una pancarta irònica cridava a la calma als manifestants en assegurar que "no hi ha crisi, hi ha diners per a Rato". Uns altres lemes cantats al llarg de les més de dues hores de manifestació van ser "banquers a la presó, polítics a l'atur" i el cèlebre "no és una crisi, és una estafa". Minuts abans de començar la manifestació un portaveu del 15-M, Salva Portillo, va destacar que un dels aspectes més positius del moviment ha estat que "gent que mai havia sortit al carrer ho hagi fet com a ciutadans desvinculats de partits i sindicats".

La plaça del poble

Malgrat els intents del govern de Rita Barberá perquè els manifestants no ocupessin la plaça de l'Ajuntament, un grup de manifestants van saltar les tanques que voltaven el recinte cridant "aquesta és la plaça del poble". La singularitat d'aquesta ocupació és que amb motiu de la festivitat de la patrona el consistori havia decidit muntar uns focs artificials a la mateixa plaça on l'any passat es van celebrar les assemblees. Des del 15-M aquesta decisió de Barberá es va entendre com una estratègia per impedir que els indignats tornessin a acampar-hi. Representants del moviment van recordar que "València està plena de llocs per muntar una mascletà ". El regidor de Seguretat Ciutadana, Miquel Domínguez, va qualificar de "barbàrie" aquesta acció, atès que, en la seva opinió, "es va posar en perill" la gent que hi havia a la plaça. L'Ajuntament va decidir pocs minuts després suspendre la mascletà .

stats