Salut
Societat 25/06/2019

La Vall d'Hebron inagura la primera unitat de l'Estat dedicada a la immunoteràpia

Cada any el nou espai podrà atendre 140 pacients amb càncer de sang i de ganglis limfàtics

Cèlia Codina
2 min
Una pacient a la nova Unitat de Teràpies Cel·lulars Avançades aquest dimarts.

BarcelonaBarcelona tindrà la primera unitat hospitalària de l'Estat dedicada exclusivament a noves teràpies cel·lulars contra el càncer: l'Hospital de la Vall d'Hebron estrena una unitat amb 12 llits i capacitat per a 140 pacients anuals amb l'objectiu de poder tractar els càncers hematològics, és a dir, de sang i de ganglis limfàtics, en un únic espai.

Les teràpies d'autodefensa contra el càncer, anomenades CAR-T, consisteixen en modificar genèticament les cèl·lules del sistema immunològic per fer que el cos dels pacients reconegui i ataqui les cèl·lules tumorals amb més agressivitat. "És un fàrmac viu", diu el cap del servei d'hematologia, Francesc Bosch. "El que fem és agafar cèl·lules del sistema immunitari del pacient per enfortir-les i dirigir-les selectivament contra els tumors", indica l'especialista.

De moment, la CAR-T s'aplica només a pacients amb limfoma o leucèmia que ja no responen als tractaments convencionals –cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia–, és a dir, un 35% dels malalts d'aquesta malaltia oncològica. Segons Bosch, la immunoteràpia ofereix resposta en el 80% dels pacients amb leucèmia i en el 40% dels pacients amb limfoma. "És probable que aquest tipus de tractament s'estengui en el futur a altres tipus de tumor", pronostica Bosch, que també creu que cada vegada s'aplicarà en estadis més inicials del càncer.

Les immunoteràpies requereixen una atenció propera de professionals de diferents disciplines i demanen unes instal·lacions semblants a les d'una unitat de cures intensives, com ara sistemes de filtració de l'aire positius i tecnologia de monitoratge avançada. "Per això és tan important la nova unitat, ja que són espais idonis per realitzar tractaments llargs i que impliquen l'atenció de molts professionals", afegeix Bosch.

Els pacients que se sotmeten a la immunoteràpia han d'estar ingressats, com a mínim, dues setmanes i el fet d'estar sota vigilància en un espai creat específicament per a les seves necessitats permet als professionals fer un seguiment millor de la seva evolució. És per això que la nova unitat de teràpies cel·lulars avançades suposa un canvi de paradigma en l'especialització hospitalària: la divisió ja no es fa per patologia o òrgan afectat, sinó pel tractament que s'aplica.

stats