Societat 04/06/2019

'Bona nit, Vall d'Hebron', un projecte perquè els pacients puguin descansar tota la nit

Fer servir llanternes o concentrar la medicació abans de la mitjanit permet un son reparador

Gemma Garrido Granger
3 min
Una infermera mesura les constants vitals de la Manoli, pacient de traumatològia del Vall d'Hebron, a les fosques per afavorir el descans nocturn de tots els ingressats.

BarcelonaPocs pacients aconsegueixen dormir més de sis hores d'una tirada. Encara que els malalts assumeixen les interrupcions constants del son com a conseqüència natural de la tasca assistencial, el descans nocturn es converteix en un repte per a la majoria d'ingressats a l'hospital. Els professionals de la salut consideren essencial que els pacients dormin de nit per recuperar-se com més aviat millor, però sovint l'ambient hospitalari no els ho permet: infermeres que fan rondes nocturnes i administren la medicació, el soroll de les rodes dels carros de cures o de dispensació farmacològica que ressonen en el silenci de la nit, i els llums encegadors al passadís o a les habitacions que desvetllen els malalts endormiscats són alguns dels esculls amb què s'hi topen.

"Molta gent pensa que els hospitals són llocs sorollosos i que no s'hi pot fer res, però no volem que sigui així. Hem de deixar descansar els pacients", indica Consuelo Álvarez, infermera adjunta de l'Hospital de la Vall d'Hebron. El centre sanitari referència de Barcelona ha posat en marxa el projecte 'Bona nit, Vall d'Hebron' per afavorir el descans nocturn dels pacients. Un objectiu que aconsegueixen amb mesures tan senzilles com abaixar el to de veu a partir de les 22 hores, concentrar les hores d'administració de fàrmacs abans de la mitjanit i fer servir llanternes en comptes d'encendre els llums de l'habitació.

Fa una setmana que tot el personal sanitari de l'hospital treballa amb aquestes directrius. Cada dia a les 22 hores els professionals avisen els pacients i els seus acompanyants que el període de descans nocturn comença i que cal que tots parlin en veu baixa. Es redueix la potència dels llums del passadís i s'apaguen els de l'habitació, i també es demana revisar els dispositius que poden molestar –ràdios sense auriculars, televisors encesos o mòbils sense silenciar–. "Activem el 'mode nit' i posem uns penjadors als poms de les portes amb consells per reduir el soroll", assenyala Nines Peñuelas, infermera adjunta del servei d'oncologia mèdica.

L'equip infermer del Vall d'Hebron intenta reproduir a l'hospital l'ambient que tindria el pacient a casa seva. L'objectiu és que dormi, almenys, sis hores d'una tirada i, així, evitar que pateixi somnolència durant la resta del dia. "El descans és una necessitat perquè els pacients estan en un procés de recuperació. Dormir també és una mesura terapèutica", explica Peñuelas.

Horari fix pels fàrmacs

El son reparador -dormir almenys sis hores a la nit- millora el rendiment cognitiu, evita complicacions en el sistema immunitari i redueix el risc de caigudes, d'hipertensió i d'alteracions de l'estat d'ànim. A més, un bon descans frena el delírium entre les persones grans -un estat de molta agitació, en que les persones poden veure persones que no hi són, sentir-se desorientats o caure en un estat comatós- i augmenta el llindar del dolor de les persones.

El projecte 'Bona nit, Vall d'Hebron' persegueix que els aproximadament 1.200 pacients ingressats diàriament al centre sanitari puguin descansar ininterrompudament entre la mitjanit i les sis de la matinada. Per això, l'administració dels fàrmacs es donen, per norma general, en una franja horària fixa: cada vuit hores. Álvarez puntualitza que les infermeres intenten donar l'última dosi a les 23:00 hores i la primera, a les 07:00 hores.

Ara bé, hi ha intervencions, com ara administrar determinats medicaments específics o fer canvis posturals en pacients amb lesions medul·lars, que "s'han de fer de matinada sí o sí", segons l'infermera. En aquests casos, els professionals que fan les rondes nocturnes fan servir llanternes com a font lumínica quan els pacients dormen per no molestar la resta d'ingressats. "Són petites accions que, totes sumades, permeten un descans nocturn reparador", argumenta Álvarez.

En paral·lel, l'hospital també ha recollit opinions de pacients mitjançant unes enquestes amb què, entre altres qüestions, els malalts havien de valorar l'estada a la nit i admetre si se sentien descansats o si no podien dormir a la nit. "Els resultats revelen que hi ha un biaix clar: els pacients es queixen dels llums, dels sorolls o de la temperatura, però bona part els banalitza perquè assumeixen que si no dormen és per necessitats de la mateixa activitat assistencial", lamenta Peñuelas.

Amb aquesta iniciativa, Vall d’Hebron se suma al Parc Sanitari Pere Virgili, que també va desplegar recentment un pla pilot –anomenat Morfeu– per evitar que l’activitat mèdica alterés la son dels malalts. Els primers resultats van revelar que, abans del projecte, les infermeres despertaven el doble de pacients durant la mitjanit.

stats