SOCIETAT
Societat 02/11/2011

Vall d'Hebron opera amb èxit un fetus amb espina bífida al ventre de la mare

El nadó de cinc mesos, l'Esther, afectada per espina bífida, va ser operat al ventre de la mare amb una tècnica pionera per evitar danys neuronals. Avui, mou les cames i els peus, encara que cal esperar per saber si ha nascut lliure d'altres danys

Mònica L. Ferrado
2 min
Espina

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els especialistes de l'Hospital Vall d'Hebron van operar a principis d'any un fetus de 24 setmanes afectat d'espina bífida. La intervenció es va fer dins del ventre de la mare. Se li va practicar una incisió al ventre, com una cesària, i a l'úter. Així els metges van poder corregir la lesió (en l'espina bífida, la columna no queda tancada i el teixit nerviós està exposat al líquid amniòtic, que el danya). La nena va néixer el passat mes de maig, a la setmana 32 de gestació, amb una hidrocefàlia que s'ha pogut tractar. Tot i que encara és aviat per dir si patirà alguna lesió o no, els metges ja han observat que als seus cinc mesos de vida mou bé les cames i els peus i, per tant, probablement caminarà. Encara no es pot saber si podrà controlar els esfínters i fins a quin punt el seu desenvolupament cognitiu s'ha vist afectat.

Es tracta de la primera vegada que aquesta tècnica s'aplica a Catalunya. Des de Vall d'Hebron ja havien col·laborat en dos intervencions d'aquests tipus a Trieste, el 2007 i el 2008. El projecte s'inscriu dins d'una línia de recerca d'aquest centre per combatre aquesta malaltia, que, avui, afecta un de cada 1.000 nens nascuts. Quan es detecta a través del diagnòstic prenatal, les opcions fins ara eren o bé avortar o esperar al naixement per operar, tancar la columna i pal·liar els danys que ja s'han iniciat al ventre de la mare pel contacte amb el líquid amniòtic (entre altres, hidrocefàlia, greus problemes psicomotrius i cognitius i de control d'esfínters). Als Estats Units, aquesta tècnica per intervenir el fetus dins del ventre de la mare s'aplica des del 2007. En concret, se n'han reportat més de 200 casos.

A Espanya, també s'ha fet a Sevilla, encara que el sistema que s'ha fet servir per “tapar” la columna oberta del fetus ha sigut més agressiu, cosir. La novetat de Vall d'Hebrón està en el fet que han aplicat un pegat que segella la zona afectada. L'hospital català ha estat investigant la tècnica amb models animals. Segons han anunciat, el següent pas serà aconseguir que cultius de cèl·lules mare procedents del líquid amniòtic funcionin per regenerar l'os que falta i poder aplicar aquesta solució en estadis de gestació menys avançats, cap a la 14a setmana, quan malgrat l'afectació, els danys neurals encara no s'han iniciat. De la mateixa manera, creuen que es podrà aplicar amb fetoscopi, el que vol dir que no caldria obrir el ventre de la mare i, per tant, s'evitarien els riscos per a ella i per al futur nadó.

stats