Veïns de Sabadell es tanquen al CAP del barri de Torre-romeu per la jubilació no coberta d'un pediatre

Els ciutadans denuncien que afectarà la qualitat de l'atenció mèdica als infants, i l'ICS es defensa dient que "s'ha dut a terme una reorganització per tal de millorar la coordinació dels dispositius assistencials per oferir un millor servei"

Un grup de veïns de Sabadell s'han tancat aquest dilluns al CAP del barri de Torre-romeu per denunciar que es vol amortitzar una plaça de pediatria. Segons ha explicat el president de l'Associació de Veïns de Torre-romeu, Manuel Moya, la tancada ha començat a les onze del matí i no tenen previst "cap hora de sortida".

La Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAV) denuncia que hi ha un pediatre que es jubila al maig que no se substituirà, i això provocarà que els CAP de Torre-romeu i Sant Oleguer passin de tenir cinc pediatres a quatre. Moya ha alertat que això "afectarà la qualitat del servei" perquè menys pediatres hauran d'assumir els mateixos pacients.

El president de l'associació de veïns ha considerat que aquesta afectació a la qualitat del servei és inevitable perquè s'haurà de repartir la feina del professional que es jubila entre la resta, mentre que la població a la qual s'ha d'atendre no disminuirà.

Moya ha explicat que aquest mateix matí han mantingut una reunió amb la coordinadora del CAP de Torreu-romeu, a qui han exposat els motius de la protesta. El president de l'AV ha lamentat, però, que aquesta persona "no té poder" per revocar la decisió d'amortitzar la plaça i ha esperat rebre algun tipus de comunicació per part del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Des de la FAV han criticat que aquesta decisió "està en la línia de les mesures que la Generalitat aplica respecte a la sanitat pública: confondre intencionadament l'austeritat amb les retallades en detriment de la salut dels pacients, en aquest cas d'un dels sectors més vulnerables com és la població infantil".

Moya ha anunciat que els veïns tenen pensat passar la nit al CAP i ha destacat que en cap cas s'està interferint en el normal funcionament del centre.

Resposta de l'ICS

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha respost aquesta tarda mateix amb un comunicat de premsa en què defensa la decisió presa: "Actualment, la dotació de personal als diferents equips d'atenció primària del Vallès Oriental és l'adient per donar resposta a les necessitats assistencials de la població. Aquesta dotació es determina a partir de diferents paràmetres relacionats amb les característiques de la població, com ara la dispersió geogràfica, l'edat, el percentatge de població nouvinguda o el nivell socioeconòmic".

"La reorganització de recursos i la disminució de la població pediàtrica fan que la cobertura de la jubilació d'una pediatra al CAP La Serra s'hagi fet per a un temps parcial de la jornada, i així es garanteix una assistència de qualitat a la població", afegeix.