Societat 30/05/2016

Venda irregular de bombones de gas butà a Barcelona?

La síndica de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, demana a l'Ajuntament que investigui aquesta pràctica

Ara
3 min
Al número 69 del carrer Escòcia, a Nou Barris, hi viuen 10 famílies, entre les quals el Roberto i la María José. L’electricitat pateix talls constants, per una instal·lació elèctrica deficient. El propietari va fer instal·lar càmeres per vigilar els llogaters.

BarcelonaLa síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà –immersa en ple procés per intentar renova en el càrrec–, ha demanat aquest dilluns a l'Ajuntament que obri una investigació per la venda irregular de bombones de butà en ple carrer, on, segons la defensora dels barcelonins, s'exigeix als usuaris preus per damunt de l'oficial.

La síndica ha elaborat un informe en el qual denuncia "males pràctiques" en la venda de bombones de gas butà a Barcelona "a peu de carrer", cosa que "suposa una transacció comercial irregular i tolerada d'un producte de primera necessitat que, a més, per les seves característiques, és especialment perillós".

La defensora denuncia que aquesta pràctica provoca reiterats episodis de contaminació acústica –pels cops que els venedors donen a les bombones o a les barres dels camions per alertar de la seva presència– i pot posar en risc la seguretat de les instal·lacions que els usuaris tenen a casa seva. A més, també denuncia que "causa indefensió en els drets dels consumidors de gas butà, especialment dels que es troben en situació de vulnerabilitat per l'exigència d'un preu per damunt de l'oficial".

La distribució majoritària del gas butà, amb envasos metàl·lics que permeten una càrrega de 12,5 quilograms, es fa generalment porta a porta, encara que els clients també poden desplaçar-se fins al punt de venda si disposen de vehicle.

La síndica destaca que a les grans ciutats els consumidors de gas butà són col·lectius d'economies modestes que no poden afrontar la despesa econòmica que suposa l'adaptació de la cuina a gas natural o disposar de calefacció elèctrica o de gas natural. Les condicions formals per subministrar gas de reposició exigeixen demanar-ho telefònicament identificant la pòlissa de subministrament i obliga l'usuari a estar localitzable al domicili durant el període de lliurament, fins a 48 hores.

També hi ha la possibilitat de lliurament concertat en un termini de 24 hores després de tramitar la petició via informàtica i el pagament d'un sobrecost. Es tracta d'una possibilitat que s'ofereix per a les compres concertades a la web de la companyia i sempre que es disposi de pòlissa de subministrament.

La realitat, no obstant això, ha instaurat un subministrament alternatiu –a part del subministrament oficial– mitjançant camions de distribució que alerten de la seva presència al carrer copejant les bombones amb un ferro. Aquest sistema no exigeix als usuaris disposar de pòlissa de subministrament i els permet no haver de ser al domicili pendent de l'arribada del gas, ja que la presència dels venedors de bombones és bastant habitual, sobretot en barris on predominen els clients d'aquest tipus d'energia.

Segons la síndica, aquesta pràctica presenta inconvenients, com falta de control sobre qui són els consumidors de gas butà "incomplint la llei i comprometent la seguretat individual i col·lectiva". També denuncia "conductes abusives consistents a exigir un preu arbitrari i abusiu més enllà de la lliure decisió de donar propina al repartidor, fet que, a més, pot generar tensions amb la clientela".

"Falta d'empara pública d'aquelles persones que pateixen aquests abusos, que es troben en situació de vulnerabilitat i no denuncien els fets" i "molèsties a les comunitats de veïns per les trucades dels venedors als timbres dels habitatges" són altres conseqüències que destaca Vilà en el seu informe. La síndica adverteix que ha sorgit la competència d'una nova empresa de repartidors de butà al carrer i que, a més de fer més soroll, no hi ha un control de les condicions de treball dels seus repartidors.

stats