LLENGUA
Societat 28/12/2010

El Vendrell, primer municipi a aprovar una moció de rebuig a la sentència del Suprem sobre la immersió

CiU, el PSC i ERC hi voten a favor i els quatre regidors de la Plataforma per Catalunya s'abstenen. Només el regidor del PP hi vota en contra

Acn
2 min

El VendrellL'Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns al vespre una moció de rebuig a les sentències del Tribunal Suprem sobre les llengües vehiculars en l'educació. Moltes ciutats catalanes han convocat concentracions, però el Vendrell esdevé el primer municipi que redacta i aprova una moció en contra d'aquestes sentències, que obliguen el Govern català a "reintroduir" el castellà com a llengua vehicular als centres educatius.

El text va quedar aprovat amb 11 vots favorables del govern de CiU –impulsor de la moció– i dels grups a l'oposició del PSC i ERC, 4 abstencions de PxC i un únic vot en contra, del PP. L'alcalde, Benet Jané, va assegurar que cal denunciar aquesta situació perquè és un "tema cabdal per al país, la llengua i la cultura catalana".

"Agafant-se a la retallada del Tribunal Constitucional, ara busquen fer indicacions sobre el sistema educatiu català... Darrerament el que s'evidencia és una certa refracció per part dels estaments judicials", ha declarat Jané. A partir d'aquí, l'alcalde ha insistit que cal "defensar-nos d'aquelles coses que ataquen la nostra cultura i la nostra essència".

En un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia, govern i part d'oposició han consensuat l'aprovació de la moció. L'alcalde està convençut que això servirà de precursor i que molts municipis tiraran endavant una moció similar. El text defensa la immersió lingüística i també dóna suport a les entitats catalanes que s'han manifestat al respecte.

El text de la moció

La moció manifesta, com a primer punt, el desacord amb les sentències del Suprem que "van en contra del sistema d'immersió lingüística de les escoles catalanes, que ha suposat –i d'una manera demostrada, com així ho exposa el darrer informe PISA–, un model d'èxit i de coneixement de la llengua pròpia de Catalunya, el català, i també de la llengua castellana".

A la vegada, la moció dóna suport a la declaració institucional signada per entitats catalanes de la societat civil, i al sistema d'immersió lingüística de les escoles catalanes. A partir d'aquí, s'insta el Parlament a manifestar el seu desacord amb les sentències i a complir la llei d'educació de Catalunya, i a comunicar la decisió del Vendrell a tots els estaments implicats.

El PP critica les "presses" de CiU

El grup del PP, que ja havia anunciat que votaria en contra de la moció, va acusar el govern de CiU de prioritzar que "s'incompleixi" una sentència del Tribunal Suprem, per sobre d'altres qüestions municipals, com ara l'aprovació dels pressupostos –encara s'han d'aprovar– o la baixada dels impostos.

"Si les presses de CiU per votar una moció sobre un tema que sobrepassa l'àmbit estrictament municipal fossin les mateixes a l'hora de solucionar els grans problemes del Vendrell, les coses anirien millor al municipi", va declarar el portaveu del PP, Ricard Jovani, el qual ha afegit que "una vegada més, es demostra que CiU està molt allunyada de la ciutadania".

stats