Societat 02/08/2017

El Vendrell fitxa vigilants privats per controlar els manters

Segons l'Ajuntament donaran suport a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra però en cap cas podran actuar directament contra la venda ambulant

Enric Borràs
2 min
Un 'manter' ven ulleres de sol al Passeig Marítim de Calafell / ACN

BarcelonaL'Ajuntament del Vendrell ha contractat una empresa de seguretat privada perquè dediqui quatre vigilants a controlar el passeig Marítim, que és un espai públic, i dissuadir els manters d'instal·lar-s'hi durant aquest mes d'agost. Fonts del consistori han confirmat a l'ARA que ho fan en el marc d'un pla pilot i que han fitxat quatre vigilants perquè patrullin el passeig durant les tardes i els vespres. La mesura, segons el regidor de Governació del Vendrell, Rafel Gosálvez "és un complement, són més ulls al carrer".

"No volem substituir la policia per la seguretat privada", assegura el regidor de Governació. "Tenim el vist-i-plau del departament d'Interior per reforçar, mai substituir, els dispositius policials que fem pel 'top manta'", afegeix. El regidor insisteix que la partida per a hores extres i reforços per a la Policia Local, de fet, ha augmentat aquest any respecte l'anterior, però que el que pretenen és que el passeig no quedi buit quan els agents n'hagin de marxar per alguna urgència.

Els vigilants "podran vigilar, però no actuar", segons el regidor. Fonts del consistori asseguren que el seu paper serà bàsicament "dissuasiu" i que quan vegin que els venedors ambulants s'instal·len al passeig duran un telèfon per avisar la policia, que és la que podrà actuar. L'Autoritat Portuària de Barcelona també té contractats vigilants privats per combatre els manters en un espai públic. En concret, controlen l'entorn del Palau de Mar.

Tot i que Gosálvez afirma que tenen el vist-i-plau d'Interior per dedicar vigilants privats a controlar un espai públic, el mes de març l'actual conseller d'Interior, Joaquim Forn, -quan era regidor de Barcelona- va ser especialment crític amb l'alcaldessa Ada Colau per aquest mateix fet. Forn va qualificar de "renúncia inaudita i intolerable" que no fessin res per evitar que s'hi contractés seguretat privada.

"L’Ajuntament [de Barcelona] no pot acceptar que una competència exclusiva i tant decisiva com la de la seguretat acabi sent exercida per mans privades", va declarar. L'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana no tenen competències de seguretat ciutadana a les zones sota control de l'Autoritat Portuària -les controla la Policia Portuària-, tot i que les dues administracions tenen un conveni de col·laboració en termes de seguretat, convivència i mobilitat.

Fonts del departament d'Interior confirme que Forn no ha canviat de parer pel que fa a la seguretat privada, però destaquen que la situació econòmica dels ajuntaments del Vendrell i de Barcelona, a l'hora de poder ampliar la plantilla policial, és molt diferent. A més, destaquen que la decisió de donar el vist-i-plau a aquesta proposta es va prendre abans del nomenament de Forn, quan el conseller encara era Jordi Jané.

stats