Societat 05/08/2011

Veus masculines i contrastos a l'Empordà

L'agenda musical del cap de setmana porta els noms propis de Cullum, Iglesias, Refree i Carmona a la Costa Brava. Però també Mischa Maisky al Vendrell i músics de carrer i jazz a Barcelona.

Marta Salicrú
2 min
Londres, Miami, Barcelona Poc tenen a veure l'un amb l'altre el rei del crossover entre jazz i pop Jamie Cullum, el divo de la cançó melòdica ibèrica Julio Iglesias i el cantautor català Raül Fernandez. Però aquest cap de setmana coincidiran tots tres a l'Empordà: Cullum al Festival del Castell de Peralada divendres, Refree dissabte al festival Interludi de Calonge i Iglesias al Festival Jardins de Cap Roig, fent doblet les dues nits del cap de setmana a Calella de Palafrugell.

Barcelona.Els festivals de la Costa Brava són esdeveniments de contrastos. El dels Jardins de Cap Roig, que el cap de setmana passat va programar el pop dels barcelonins Manel i dilluns el dels mallorquins Antònia Font, avui i demà tindrà sobre l'escenari Julio Iglesias. I el de Peralada, que va acollir el duo de Montserrat Caballé i Al Bano i el Global Gumbo de Quincy Jones, divendres tindrà Jamie Cullum, el rei del crossover entre jazz i pop, versionant-hi Rihanna.

Fins i tot el festival de música de Calonge, l'Interludi, no tan exageradament eclèctic com els certàmens reis de la Costa Brava, té un ventall prou ampli com per arrencar la programació amb un tribut a Bruce Springsteen a càrrec del periodista i impersonator aficionat del Boss Manel Fuentes amb la veterana formació de jazz La Vella Dixieland, i de tenir dissabte al castell de Calonge el pop exquisit de Refree. I el Festival Internacional de Cadaqués tancarà la 40a edició aquest cap de setmana amb la revisió dels èxits de Lax'n'Busto amb l'Orquestra de Cambra de Cadaqués, dirigida per Joan Albert Amargós, i amb l'estrena a Catalunya del segon disc en solitari de l'ex-Ketama Antonio Carmona, De noche (2011). Un còctel de rock català simfònic i fusió flamenc-pop.

Tret del de Carmona, tots els concerts que es podran veure el cap de setmana a l'Empordà s'han pogut veure abans a Barcelona. Jamie Cullum va tocar l'any passat dues vegades a la capital catalana amb poc temps de diferència, i, des d'aleshores, encara no ha editat nou material. Torna a visitar-nos amb The pursuit (2009) sota el braç i amb la seva col·lecció de versions, de Cole Porter a la malaurada Amy Winehouse, passant pels Beatles i Radiohead.

A qui també s'ha pogut veure recentment a casa nostra és a Julio Iglesias. Després d'una dècada sense cantar a Barcelona, l'ídol de la cançó lleugera va omplir dues nits el Liceu, on debutava, al maig. És la mateixa promotora, la barcelonina Concert Studio, responsable de la programació de Cap Roig, la que el porta ara a Calella de Palafrugell.

Pop per a paladars fins

A Calonge, Refree defensarà, com ja va fer al gener a L'Auditori, a Barcelona i, més recentment, al festival PopArb d'Arbúcies, les cançons del disc Matilda (2010), un treball de pop per a paladars fins del qual no s'ha pogut gaudir prou vegades en directe. L'Interludi de Calonge dóna dissabte una altra oportunitat per sentir-lo, en la recta final del festival.

Seguint la costa cap al sud, els noms masculins continuen. D'una banda, al Vendrell, el del prestigiós violoncel·lista letó Mischa Maiky, que homenatjarà Pau Casals al festival dedicat al músic vendrellenc. De l'altra, a Tarragona, els Manel.

Jazz i músics de carrer

A Barcelona, l'agenda musical ve marcada, com durant tot l'agost, pel Mas i Mas Festival, amb els concerts destacats al Jamboree de Get the Blessing, quartet de jazz amb la secció rítmica de Portishead en directe, i el Barcelona Percussion Project, amb el vibrafonista nord-americà Dave Samuels.

I fins diumenge, el barri de la Barceloneta s'omplirà de música en viu gràcies al Busker's, el festival de músics de carrer. Com diria Jaime Cullum (i Rihanna), sisplau, que no s'aturi la música.

stats