Societat 13/09/2011

Víctimes d'abusos sexuals acusen el Vaticà de crims contra la humanitat

La denúncia demana explícitament la incriminació del Papa i acusa alts funcionaris de "l'encobriment generalitzat i sistemàtic de violacions i crims sexuals"

Agències
1 min

Brussel·lesLa Xarxa de Supervivents de Persones Abusades per Sacerdots (SNAP) ha denunciat el Vaticà davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) per càrrecs contra la humanitat. Aquesta entitat ha presentat la demanda en considerar que funcionaris del Vaticà han participat en "l'encobriment generalitzat i sistemàtic de violacions i crims sexuals" contra nens arreu del món, tal i com remarca en un comunicat, i ha demanat explícitament la incrirminació del Papa Benet XVI i tres cardenals en considerar que poden haver tingut "més responsabilitat" en aquests encobriments. "Els crims comesos contra desenes de milers de persones, la majoria nens, continuen sent ocultats per funcionaris del més alt nivell al Vaticà", segons remarca la nota de l'advocada Pamela Spees, del Centre de Drets Constitucionals (una ONG jurídica dels Estats Units). Per aquest motiu Spees demana que als responsables se'ls "jutgi de la mateixa manera que es fa amb qualsevol altre funcionari culpable de crims contra la humanitat".

La denúncia l'han presentat víctimes d'abusos d'Alemanya, Bèlgica, Holanda i els Estats Units i la presidenta de la SNAP, Barbara Blaine, ha indicat que ja s'estan mobilitzant víctimes d'arreu del món. Segons aquesta organització, la jurisdicció del TPI estableix que la violació, l'agressió sexual violenta i la tortura són crims contra la humanitat i per això demana que s'investigui el Vaticà per la presumpta responsabilitat d'alguns funcionaris que tenien al seu càrrec als autors directes dels delictes sexuals. De prosperar, seria, segons la SNAP, "la primera vegada que un tribunal internacional declara la seva jurisdicció sobre el Vaticà per delictes comesos pels seus representants a tot el món". El Vaticà, de moment, ha evitat fer valoracions al respecte.

stats