30/07/2011

Videovigilància, els ulls que ho veuen tot durant les vacances

3 min
Videovigilància , els ulls que ho veuen tot durant les vacances

Diu una enquesta de l'empresa D-Link que al 80% dels ciutadans els amoïna la possibilitat que els entrin a robar a casa mentre són fora de vacances. Per això, el 32% han instal·lat una porta blindada i el 14% demanen al veí o a un parent que hi passi de tant en tant a fer una ullada. En canvi, només un 19% de les llars de l'Estat disposen d'algun sistema d'alarma.

Tot i que les xifres procedeixen d'una empresa que ven sistemes de videovigilància, el fet és que els robatoris en domicilis particulars augmenten durant els mesos d'estiu, aprofitant l'absència dels ocupants per vacances. Afortunadament, l'existència en moltes cases d'una connexió permanent a internet -generalment desaprofitada a l'estiu, encara que seguim pagant-la- fa possible mantenir un cert grau de vigilància a distància, mitjançant la instal·lació de càmeres de vídeo connectades a la xarxa domèstica, amb capacitat per detectar la presència d'intrusos i per amargar-nos el descans avisant-nos allà on siguem. La mateixa enquesta assegura que el 73% de les persones gaudirien més de les vacances si poguessin veure el que passa a casa.

De fet, amb el programari adient, la webcam de qualsevol ordinador es pot fer servir com a càmera de videovigilància. El problema és que cal deixar l'equip en marxa les 24 hores del dia cada dia que siguem fora, i que resulta difícil situar-les en llocs de la casa que siguin discrets i que al mateix temps tinguin bona visibilitat.

Per això és recomanable optar per una o més càmeres específicament pensades per a aplicacions domèstiques de vigilància. Dues de les marques més populars són D-Link i Axis, que a partir de 100 € ofereixen models que disposen d'una adreça IP pròpia i d'un servidor web intern, i connectades al router ADSL són accessibles des de qualsevol terminal (ordinador, mòbil) connectat a internet per veure'n les imatges en temps real. En tots els casos, la càmera es pot connectar al router amb un cable de xarxa, però són més còmodes d'instal·lar les que tenen funció wifi, ja que només cal fer-hi arribar el cable d'alimentació elèctrica.

El model DCS-930L de D-Link només pot captar clarament imatges quan hi ha llum; en canvi, la DCS-932L porta il·luminació per infrarojos que li afegeix funcions de visió nocturna. Totes dues inclouen micròfons per enregistrar i escoltar els lladres a distància. Algun dels models d'Axis disposa, fins i tot, d'altaveu per parlar amb els intrusos: per recordar-los que han estat enganxats in fraganti i amenaçar-los amb l'arribada imminent de la policia.

Per a aquell que vulgui controlar el que passa a l'exterior de casa, també hi ha càmeres amb carcassa estanca per a intempèrie. En aquests casos, cal ser prudent a l'hora d'orientar l'enquadrament per respectar la llei de protecció de dades personals que afecta l'enregistrament d'imatges del carrer.

Com que resultaria poc pràctic enregistrar en vídeo tots els dies i hores que no som a casa, aquests sistemes es poden configurar perquè s'activin quan detectin moviment dins de la zona enquadrada, o bé sorolls, i es poden ajustar per evitar les molestes falses alarmes que es disparen pel pas d'un animal o una branca moguda pel vent. Un dels programes més flexibles és Vitamin D ( http://vitamindinc.com , per a Windows i Mac, gratuït per a una càmera, 49 dòlars per a dues i 199 per a un nombre il·limitat). Quan es compleix alguna de les condicions programades, l'ordinador enregistra les imatges i ens envia un avís per correu electrònic per tal que prenguem les mesures adequades.

Si preferim no deixar l'ordinador en marxa, hi ha l'opció de MyDlink ( http://mydlink.eu ), una web que enregistra les imatges i incidències de fins a quatre càmeres per domicili, i a la qual es pot accedir des de qualsevol ordinador mitjançant una pàgina web amb contrasenya, o bé amb aplicacions per a telèfons mòbils iPhone i Android.

Finalment, qui no es vulgui complicar la vida amb instal·lacions i configuracions, pot contractar el servei complet de videovigilància a una empresa de seguretat. Securitas Direct ofereix detectors de presència amb càmera incorporada i les imatges es poden consultar des de telèfons Nokia, BlackBerry i iPhone. Fins i tot Telefónica té l'opció Videosupervisión per a les seves línies ADSL, pensada per a comerços però també aplicable a domicilis. En el cas d'aquesta mena de serveis, el preu de les càmeres és semblant o inferior al del mercat, però la quota mensual depèn de la quantitat d'hores de vídeo que es vulguin conservar per revisar-les.

En tots els casos, el que importa és que els elements tècnics, des de les càmeres fins a la connexió a la xarxa que permet transmetre les imatges, depèn de la disponibilitat de corrent elèctric. Per tant, si penseu confiar-hi la seguretat de la vostra llar, probablement també us convindrà invertir en un SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda) que incorpora una bateria que s'encarrega de mantenir l'alimentació en cas d'avaria del subministrament elèctric.

stats