Societat 15/08/2011

Els de Vilafranca segueixen intractables

Efren Garcia
3 min
Castellers de gamma extra Els Castellers de Vilafranca van fer la seva torre de nou amb folre i manilles en una jornada en què el carrer del General Prim de la localitat va tornar a esdevenir plaça castellera de màxima magnitud.

Els Castellers de Vilafranca van tornar a plantejar, dissabte, castells de gamma extra per tercera diada consecutiva. Tot i descartar el cinc de nou, van descarregar el seu tercer dos de nou amb folre i manilles i es van quedar a les portes de completar el pilar, indomable, que va cedir després de fer l'aleta. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer una interessant actuació amb el cinc de vuit com a millor construcció mentre que la Jove de Tarragona va abaixar el ritme per descarregar la clàssica de castells de vuit.

Trencant rècords des de l'inici

El carrer del General Prim, a Vilafranca, va tornar a esdevenir plaça castellera de màxima magnitud després que l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès decidís prescindir de la participació dels Castellers de Vilafranca a la diada de la festa major de la Mare de Déu d'Agost. Els verds van iniciar l'actuació descarregant amb facilitat el novè tres de nou amb folre de l'any. Van coronar-lo sobrats de forces i amb un pom de dalt minúscul que, això sí, va trigar força a remuntar la construcció. El tres, a més, va esdevenir l'estructura de nou pisos o superior número cinc-cents enlairada a la ciutat.

Gamma extra amb figuereta

El plat fort de la jornada va arribar a la segona ronda en forma de castell emmanillat. El dos de nou dels verds ha millorat l'aspecte setmana rere setmana. Si bé a Mataró van estrenar-se amb un tronc controlat però amb algun problema a les manilles i a Vilanova van clavar-ne l'execució, dissabte el van tornar a descarregar amb comoditat però amb un afegit molt especial. Durant la descarregada, una de les castelleres del pis de sisens va fer la vertical dalt del castell, figura anomenada figuereta, per acabar el seu descens cap per avall. Un cop més, el quatre de nou amb folre amb què van tancar la ronda de castells va ser l'estructura que més els va complicar la vida. La diferència de solvència entre els dos castells bàsics de nou demostra que enguany la preparació de la colla ha plantejat camins diferents a l'habitual. L'imminent atac al cinc de nou, al dos de vuit sense folre o al tres de deu amb manilles deixen de banda una construcció clàssica en les files vilafranquines com és el quatre de nou amb folre i agulla.

El pilar segueix sent indomable

Si bé els verds semblaven dissipar dubtes després de descarregar el primer pilar de vuit a Vilanova i la Geltrú, van tornar a ensopegar. Van alçar l'espadat amb molt de compte, però després de l'aleta tot el pes es va reclinar a la part frontal i el va trencar per la part baixa. A Vilafranca també hi van actuar els Castellers de la Vila de Gràcia, que van reafirmar una evolució excel·lent. Van descarregar els seus cinquens quatre de vuit i dos de set de la temporada i preparen una setmana de Festes que podria ser històrica: els graciencs volen dur a plaça el dos de vuit folrat per primer cop. Els Nois de la Torre, l'altra colla convidada, van descarregar el segon tres de set amb agulla de la temporada però van fer llenya del quatre amb l'espadat.

Un nou de set a Vallmoll

Diumenge, a Vallmoll, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va apostar pel cinc de vuit com a màxim objectiu. Van seguir donant rodatge al quatre de vuit i van deixar entreveure possibles reptes futurs en descarregar el segon nou de set en menys d'un mes. Al seu costat, els Xiquets del Serrallo van descarregar tant el tres com el quatre de set amb la mirada posada a Sant Magí.

L'altra diada destacada va tenir lloc a la Canonja, on la Colla Jove Xiquets de Tarragona va descarregar la clàssica de castells de vuit. Els de la camisa lila comencen una setmana de màxima intensitat que passarà per la diada de les festes de Sant Roc, en què volen convertir el carrer Cos de Bou en plaça de nou. Els Nois de la Torre van tancar el doblet amb tres castells de set. En aquesta ocasió van aparcar el quatre de set amb agulla per tancar un cap de setmana amb sis castells del seu màxim nivell.

stats