RETALLADES SANITAT
Societat 04/04/2011

Vilardell, preocupat per la inquietud que creen les retallades en els metges

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, ha expressat avui la seva preocupació per l'ambient que s'ha creat en el sistema sanitari i per la inquietud dels professionals del sector per les conseqüències que puguin tenir les retallades pressupostàries que s'han anunciat

Efe
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va anunciar poc després de prendre possessió del càrrec que es retallava el pressupost sanitari en un 10% per garantir la sostenibilitat del sistema perquè s'havien trobat amb un dèficit de gairebé 1.200 milions.

En unes declaracions a Efe, Vilardell ha indicat que "quan es parla de retallades de plantilles es crea tensió i por", i l'important és que les retallades es facin pactant amb els professionals i arribant a acords amb criteris mèdics per no disminuir la qualitat assistencial.

Ha afegit que estem en una època difícil per la crisi econòmica i que viurem moments d'inquietud, "però les coses aniran millor si abans de prendre mesures s'escolta els professionals i treballadors del sector i els criteris no són només econòmics".

Vilardell, que presideix a més el nou Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari creat pel govern actual, afirma que si la retallada de pressupost es fonamenti en l'eficiència i es fa en pocs mesos, la tensió va en augment.

En l'entrevista, ha dit que la rapidesa amb la qual es duu a terme tot el procés per establir un nou model de salut li fa "por", encara que es degui a imposicions de l'Estat i de la UE, i defensa que és important posar més recursos "per després buscar l'eficiència i un model de gestió millor".

En les seves declaracions considera que davant una estructura infrafinançada "cal buscar més finançament, cosa que ara és difícil, i aconseguir un pacte polític perquè tots busquin més recursos" i ingressar més diners en el nostre sistema públic de salut.

Opina que dins del sistema es focalitza molt com a responsable del dèficit al sistema de salut, quan creu que "són els polítics els que han d'anar junts a buscar més recursos per donar estabilitat d'inici i anar modificant després les estructures de gestió".

Vilardell es mostra partidari, a més, d'informar el ciutadà del que es faci i explicar-li en cada moment el que passa perquè ajudi i comprengui qualsevol mesura que es prengui.

Sobre la falta de metges, opina que no es pot passar de dir que falten metges a que en sobren en pocs mesos, i remarca que qualsevol mesura que afecti aquesta qüestió ha de ser pensada, i reclama estudis demogràfics actualitzats, perquè la població és molt dinàmica.

Respecte a altres mesures de gestió com el copagament, ha declarat que han de ser els polítics els que decideixin com posar més diners, si amb un pacte fiscal a Madrid o de forma finalista, i que "el cas és que entrin més recursos, però sense trencar l'equitat".

Sobre les previsions catastrofistes que auguren una crisi del sistema, Vilardell ha recordat que encara no s'ha aprovat cap mesura, però està convençut que prevaldran criteris mèdics.

"El sistema sanitari -ha puntualitzat- ja ha demostrat ser molt eficient perquè d'altra manera, amb els diners que hi ha no seríem el tercer del món, i encara que una mica es pugui millorar, per definició, el sistema és molt eficient".

Respecte a la retallada de prestacions, el president del Col·legi de Metges de Barcelona indica que cal revisar les que són eficaces, i procurar que quan s'introdueixin es faci amb criteris de "cost-eficàcia".

stats