SOCIETAT
Societat 20/07/2011

Villatoro: “La salut del català és envejada entre les llengües sense estat tot i que necessita medicació diària”

El director de l'Institut Ramon Llull destaca que “el que és important és ser la llengua de la plaça” en un món on cada cop conviuran més llengües en un mateix espai

Redacció
2 min
Vicenç Villatoro

BarcelonaEl director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, creu que la salut del català és “envejada” entre les llengües que no tenen un estat que els doni suport, tot i que ha reconegut que és una salut que “necessita medicació diària”. Villatoro ha valorat la situació de la llengua catalana en una entrevista a l'antena de Catalunya Ràdio, on ha destacat que “el català necessita instruments legislatius però també d'actitud” per enfrontar les noves situacions lingüístiques, en què “en un mateix espai conviuen moltes llengües”. “El que és important és ser la llengua de la plaça”, ha resumit el director de l'IRL.

Villatoro ha recordat que a dia d'avui la cultura catalana viu un gran moment per “l'extraordinària oferta tant per qualitat com per varietat”. Pel director de l'Institut Ramon Llull, “la cultura catalana té una vocació de ser una cultura contemporània i moderna, una voluntat d'explicar el món sencer”, que és, segons ell, la màxima garantia de supervivència.

Bilingüisme trampós

El director de l'IRL ha aprofitat l'entrevista per denunciar “l'ús trampós de la paraula bilingüe” que es promou des de determinats cercles afins al PPC i a Ciutadans. Villatoro ha recordat que pràcticament tothom qui parla català, també parla castellà, i que si es vol un bilingüisme real cal ensenyar català a qui només parla castellà. “El sistema educatiu està dissenyat perquè això pugui passar”, ha dit el director del Llull, per a qui “el model d'immersió lingüística és vigent” i representa els “fonaments imprescindibles” de la bona salut de la llengua.

La sentència de l'Estatut

Sobre la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, Villatoro ha recordat que no ha tingut efectes negatius “en la vida quotidiana”. És més, segons ha explicat, “la sensació d'agressió incrementa el compromís amb la llengua”. Tot i això, Villatoro ha recordat les trens grans eines per perpetuar una llengua: l'escola, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies. “Si la sentència toca algun d'aquests punts, el futur de la llengua, com a llengua viva, sí que perillaria”, ha reconegut.

Villatoro també ha parlat de la situació que viu la nostra llengua més enllà dels territoris de parla catalana, i especialment a l'Estat espanyol. Pel director de l'IRL, és “incomprensible” que hi hagi “menys presència de l'ensenyament en català a les universitats espanyoles que a les alemanyes”, un fenomen que ell atribueix als “prejudicis ideològics”. Villatoro, però, ha recordat que “si volem ser a tot arreu, també hem de ser a Madrid” i ha apostat per “estrènyer els llaços amb l'Institut Cervantes”.

stats