Societat 12/04/2018

"Volem ser un espai que no els recordi el càncer"

L’AECC-Catalunya Contra el Càncer inaugura un centre d’atenció integral per a pacients oncològics

Gemma Garrido Granger
4 min
Un grup de dones fent ioga al nou espai AECC

Barcelona"Un espai obert i molt lluminós, al bell mig de la ciutat, que no recorda en absolut als hospitals o al càncer, sinó que és un punt de trobada esperançador". Així defineix la directora del centre, Maria dels Àngels Ayra, el nou Espai Actiu Contra el Càncer, destinat a l’atenció de persones malaltes de càncer. La nova seu, que s’ha inaugurat aquest dijous a Barcelona i que pertany a l’AECC - Catalunya contra el Càncer de Barcelona, pretén ser "un projecte comunitari de gran utilitat per naturalitzar la supervivència de les persones amb algun tipus de malaltia oncològica", explica Ayra. Amb més de 1.200 m2, el nou espai oferirà serveis d’atenció psicològica, fisioteràpia, orientació econòmica i laboral i assessoria jurídica, així com sessions formatives i de prevenció, per promoure la realització de cribratges mèdics.

L’ús de l’adjectiu 'actiu' és premeditat, ja que el centre vol transmetre suport integral a les persones, escoltar-les activament i donar-los eines per empoderar-les. "Volem deixar de banda el model d’atenció paternalista i donar claus perquè ells mateixos decideixin què volen fer i com ho volen fer", explica la directora. Per exemple, aquelles persones que tenen problemes econòmics que repercuteixen en els seus hàbits alimentaris, rebran formació i informació sobre els llocs més barats per fer la compra o consells per tenir una dieta equilibrada d'acord amb la seva situació. Una altra problemàtica usual és la pèrdua de la feina, sigui per manifestar la malaltia o per les seqüeles d’aquesta, per tant, se’ls oferirà una atenció i assessoria jurídica perquè puguin desenvolupar-se plenament, "sense estigmes", apunta Ayra.

Amparo de Luque va patir càncer de mama amb 51 anys. Van operar-la i van fer-li radioteràpia, i va aconseguir vèncer la malaltia. Actualment, només rep tractament hormonal i a mitjans de març va començar a treballar de nou. Cada quinze dies, a primera hora del matí, assisteix a la seva teràpia psicològica al nou espai Actiu i assegura que aquest centre li aporta molt més que el servei oncològic hospitalari al qual recorria abans: "No et sents en un hospital, al contrari, és com si parlés amb una amiga", confessa.

Recurs gratuït i inclusiu

La creació del centre ha sigut possible gràcies als llegats i herències que pacients, familiars o anònims han donat a l’AECC - Catalunya. "Retornem els recursos a l’atenció de les persones que realment ho necessiten", sosté Ayra, que afegeix que és la millor manera de gestionar els béns de l’associació. De fet, afirma que la sostenibilitat de l’espai està garantida per uns anys. El projecte, però, no està destinat només als socis de l’AECC, sinó que es vol fer extensible a tota la societat, sobretot als col·lectius més vulnerables. No obstant això, també considera que difondre l’espai al públic serà el més difícil d’aconseguir, entre altres coses, perquè encara hi ha por a parlar del càncer. Però afegeix que creu que aquest projecte podria ajudar a sensibilitzar la societat i a normalitzar i desestigmatitzar la malaltia.

La idea d'obrir aquest centre neix arran d'un estudi de finals del 2016 en l'àmbit català que analitzava les necessitats de pacients i familiars que havien superat el càncer. Entre les moltes conclusions que van extreure, l'AECC va prioritzar-ne tres. La primera, que els malalts "supervivents" se senten perduts acabada la fase activa de la malaltia, per exemple, pel que fa a qüestions clau de nutrició o d'atenció psicològica. En segon lloc, que aquestes persones volen fugir de l'ambient de centre hospitalari. I, en tercer lloc, que en qualsevol fase de la malaltia, activa o inactiva, els pacients demandaven benestar, és a dir, millorar la seva situació física, emocional i social. "S’encongeix el cor quan sents a parlar del càncer i crec que aquest projecte pot ajudar a familiaritzar la societat amb la malaltia", explica l’Amparo.

La importància dels voluntaris

"El càncer és a cada casa i cal aprendre a afrontar-lo amb menys por", comenta Xavier Orteu, soci de l’AECC - Catalunya. Orteu té 62 anys i el 2012 van detectar-li càncer de colon. Tot i les molèsties de la malaltia, assegura que va ser el millor any de la seva vida. Mogut per oferir a altres persones en la seva situació aquesta positivitat, fa quatre anys i mig que és voluntari en diferents centres, com a l’Hospital de Sant Pau. Ara farà voluntariat a l’Espai Actiu. "Espero que esdevingui un punt de confluència entre malalts, familiars, voluntaris i professionals, però que també s’adreci a qualsevol persona que vulgui desmitificar la malaltia".

Per a moltes persones amb càncer, explica Orteu, la visita dels voluntaris és essencial, ja que poden relacionar-se amb algú diferent de la seva família o els professionals sanitaris. "Hem d'intentar no fer nosa", diu. I és que el Xavier creu que els voluntaris han de ser una alenada d'aire, sobretot per aconseguir distreure les persones que viuen els últims moments de la seva vida. "A vegades s'obren més amb tu que amb els seus familiars", assegura. Per això, creu que el perfil d'un voluntari ha de ser el d'algú amb ganes d'ajudar, que sàpiga escoltar i sigui empàtic, però que també sàpiga gestionar la pena per no arrossegar-la a casa: "No pots deixar que t'afecti", conclou Orteu.

stats