FUNDACIONS
Societat 08/06/2012

Volen més desgravacions per donatius a fundacions

Auri Garcia Morera
2 min

BARCELONA.Les fundacions catalanes volen més implicació de la societat civil en les qüestions públiques, seguint el model americà, però sense eximir les administracions de les seves responsabilitats. "Els americans tenen la consciència que l'espai públic és l'espai de tothom i no només de l'Estat", diu Antoni Sansalvadó, president de la Fundació Banc dels Aliments i de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

En aquest sentit, les fundacions demanen que la reforma de la llei de mecenatge que està tramitant el Congrés inclogui un increment de les desgravacions dels donatius. "A tot Europa les empreses tenen una desgravació de com a mínim el 50% i aquí és del 35%", lamenta Sansalvadó. Les fundacions proposen que els primers 150 euros de qualsevol empresa o particular desgravin un 100% i la resta un 60%. "La societat ho aporta per a finalitats que, si no, haurà d'assumir l'administració", argumenta el president de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

Les fundacions esquiven la crisi

Segons un estudi presentat ahir, les fundacions estan esquivant, com a mínim fins al 2011, els efectes de la crisi econòmica. El pressupost total de les 1.600 fundacions actives que hi ha a Catalunya va ser de 3.245 milions d'euros l'any passat, només lleugerament per sota dels 3.397 milions del 2010 i per sobre dels 3.239 milions del 2009. Restant les grans fundacions hospitalàries o de recerca, que presten serveis concertats amb les administracions, el 2011 les fundacions tipus van tenir com a principal font d'ingressos el mecenatge en totes les seves formes amb una aportació d'entre el 32% i el 33% del pressupost.

La Coordinadora Catalana de Fundacions vol trencar la creença que el món de les fundacions viu de l'administració pública, i deslligar-lo d'escàndols com el del Palau de la Música i el de l'Instituto Nóos. La col·laboració de la societat, i més en els últims temps, és la seva principal font de recursos, no només econòmics: "La crisi motiva cada cop més la societat a col·laborar, i també estem veient un gran creixement del voluntariat".

stats