Societat 08/08/2012

Vuit submarinistes han mort aquest 2012 a la Costa Brava

Els serveis d'emergència han fet 12 sortides per salvar bussejadors. Salvament Marítim atribueix el repunt de les víctimes mortals "a l'atzar"

Acn
2 min
El jove mort, biòleg marí, es va desmaiar després de baixar 20 metres a pulmó per agafar una aleta.

BarcelonaAmb el biòleg que ha perdut la vida a les illes Medes ja són vuit els morts fent submarinisme a la Costa Brava aquest 2012, la zona de la Península més activa en aquesta pràctica subaquàtica. Segons dades de Salvament Marítim i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), hi ha hagut quatre víctimes a Torrella de Montgrí −a l'Estartit−, dues a Port de la Selva i dues a Palamós. En total, però, han estat 12 els serveis d'emergència activats per salvar submarinistes, però en quatre casos els desapareguts s'han acabat trobat il·lesos o s'han traslladat en estat crític a l'hospital.

Les causes: l'atzar, l'estat físic i les actituds temeràries

El cap de Salvament Marítim a Catalunya, Jaume Zaragoza, ha atribuït el sobtat repunt de les morts "a l'atzar" i ha recordat que "fa pocs anys també van coincidir diversos casos de submarinistes morts en un mateix estiu". Això, sumat al fet que tots els bussejadors tenien experiència, pot dur a pensar que potser la forma física dels accidentats no era la idònia: "És una pràctica que no és necessàriament de risc, però que requereix estar en bon estat físic. Qualsevol problema de salut dins l'aigua pot ser fatal", ha dit Zaragoza.

Zaragoza ha especificat, però, que sí que podria haver-hi una actitud temerària en una de les morts. Es tracta de la del submarinista que va desaparèixer a l'interior d'una cova prop de l'Estartit. Aquestes immersions s'acostumen a fer a les cavitats que estan identificades, però en aquest cas es van endinsar dins una de poc coneguda.

Els casos: a l'Estartit, a Palamós i a Port de la Selva

Durant el mes d'abril van produir-se tres morts, un a Port de la Selva i dos a Palamós, un dels quals, al port del poble, i com en el cas recent del biòleg de les Medes, estava fent una immersió a pulmó lliure.

La quarta mort va tenir lloc també al Port de la Selva durant un descens amb ampolles d'oxigen, i la cinquena, pocs dies després, al port de l'Estartit.

Les dues darreres han estat l'1 d'agost, el submarinista que va desaparèixer en una cova fent espeleologia en companyia de tres amics, i el 6 d'agost, el biòleg que va perdre el coneixement a la les illes Medes i es va ofegar després d'una immersió en apnea.

stats