Societat 25/03/2011

"Vull que aquest museu fomenti l'impuls creatiu"

Declaració d'intencions "Aquí només exposem invents contemporanis perquè estimulen la imaginació, perquè ajuden a pensar, perquè fan que un vulgui ser inventor"

T.g.
2 min
Pep Torras sempre havia somniat a fer un museu d'invents. Ara el seu somni és realitat, es diu Miba i està en un palau del segle XIX al centre de Barcelona.

Per què va decidir obrir un museu d'idees i invents?

Sempre vaig voler ser un inventor, tenir un lloc per poder-hi posar, junts, tots els invents que m'agraden. Fa 11 anys que vull fer aquest museu, però m'ha costat tot aquest temps trobar el lloc i els diners per fer-lo.

Tot el capital del museu és privat?

Sí, l'he pagat íntegrament de la meva butxaca i de la dels meus dos socis. En cap moment em vaig plantejar demanar una subvenció per tenir diners públics. Crec que en un moment tan difícil com l'actual és important que els diners públics siguin per a altres coses.

Com definiria el Miba per a la gent que no coneix el projecte?

Jo diria que és un museu atípic. No és un museu d'invents històrics perquè no m'interessa gens mirar enrere, m'interessa que la gent sàpiga que no tot està inventat. Al Miba només tenim invents contemporanis, que estimulen la imaginació, que ajuden a pensar, que fan que un vulgui ser inventor. El meu objectiu és que la gent surti d'aquí i faci el que sempre ha volgut fer, tiri endavant el seu projecte impossible, perquè no és impossible. Vull que aquest museu fomenti l'impuls creatiu i emprenedor.

Hi ha algun altre museu d'aquest tipus a Catalunya o a l'Estat?

És únic a Catalunya, a Espanya i al món. De fet, arreu només hi ha museus d'invents històrics. El nostre museu, en canvi, és una barreja perquè hi ha invents actuals i projectius, del futur. Jo crec que el més important en el nostre museu no són tant els invents com l'experiència dels visitants. Quan hi entres et sents petit perquè les grans idees ens fan sentir petits però en surts reforçat, amb ganes de tirar endavant un projecte. Penses que si aquests inventors ho han fet, tu també pots fer-ho.

Els invents actuals que hi ha exposats, estan comercialitzats?

Sí, tots. Els invents contemporanis que mostrem al museu pretenen demostrar que els inventors que han creat aquests objectes no han escoltat tots els que deien que eren tonteries. Potser el visitant també pensa que algun invent és una tonteria però és igual perquè el creador ha fet diners amb allò, se n'ha sortit.

Amb quin criteri ha fet la selecció d'invents?

He escollit invents que tinguin un punt d'humor, que siguin originals, quotidians i que sorprenguin a tothom. Els inventors es plantegen problemes del dia a dia i és interessant veure com els resolen.

Per què és important inventar?

Inventar és bàsic. Jo crec que més que inventar el que importa és l'actitud de l'inventor: no donar res per fet i tenir tota l'energia del món per intentar-ho. Un s'hi ha de llançar, tot i que a vegades fa por i no saps on aniràs a parar.

stats