Societat 28/04/2013

Xavier Pomés: "M'agradaria dir que no veurem un ERO a l'hospital"

Lara Bonilla
2 min

Fa un any que l'exconseller Xavier Pomés va arribar a Sant Pau per presidir la Fundació de Gestió Sanitària. L'hospital té un forat de 50 milions d'euros, els treballadors en peu de guerra i el gerent acaba de dimitir.

¿Sant Pau ha estat víctima d'una mala gestió?

Dir que això és culpa d'una mala gestió és tirar pilotes fora i no voler assumir que entre tots, no només els gestors sinó també els professionals, s'han de buscar punts de trobada. S'ha intentat arribar a pactes i no ha estat possible.

Per què?

Ells es basen en el fet que Sant Pau és privat. Si la resta del sector s'ha ajustat, per què a Sant Pau no ha estat possible arribar ni a un sol acord? Alguna cosa hi ha aquí dins. Vull creure que tothom lluita perquè Sant Pau funcioni. Però algú no s'adona de la situació que hi ha al país i continua amb plantejaments que són inassumibles. És legítim posar una demanda al jutjat perquè et rebaixen el sou, però s'ha traspassat una línia vermella en posar una querella al gerent per apropiació indeguda perquè no es va pagar la paga de Nadal, com tampoc es va fer a la resta d'hospitals. El gerent s'ha trobat molt sol. És injust fer un bloqueig judicial i, en algun cas, fins i tot penal. Em sembla inadmissible.

Els professionals diuen que el problema és l'infrafinançament crònic que ha patit Sant Pau.

No només s'ha de mirar el concert, sinó totes les inversions: quin és el nou hospital que s'ha fet i que ha pagat la Generalitat? Sant Pau no ha estat maltractat.

Què cal perquè sigui sostenible?

Primer hem d'aconseguir contenir l'hemorràgia, el dèficit.

Com?

Amb un pla de viabilitat. Si el 65% del cost de l'hospital és en personal, pensar que no se'ls tocarà res és difícil. Com ho fem perquè això sigui de la manera menys traumàtica possible? Estudiem-ho.

¿Hi haurà, doncs, més reduccions de sou o de pagues dobles?

O variacions en suplències, jornades, dies de lleure... Coses que es puguin pactar amb el sindicat.

I veurem un ERO?

M'agradaria dir que no. Quan aquest equip va entrar fa un any va decidir que no aniria per la via de l'ERO perquè és traumàtica i que s'aniria per una altra: substituir només el 50% de les jubilacions, fer ajustaments... Però si això al final no ho soluciona, el que hem de fer és evitar que aquest hospital tingui més dèficit perquè, si no, entra en una situació irreversible. Perquè Salut no té més diners per posar-hi.

¿Potenciar l'activitat privada és una via per aconseguir ingressos?

És una via que tothom explora però que té un recorregut limitat. Si ara estem en un percentatge que no arriba al 5%, en el millor dels casos podria ser d'un 10% o un 12%. Això pot ajudar però no evita que s'hagin de fer esforços perquè aquest hospital no entri en una deriva econòmica de la qual ja no pugui sortir.

Els metges diuen que se'l vol convertir en un hospital de segona.

Que jo sàpiga, no hi ha cap estratègia en aquesta línia. Jo no he vingut a tancar l'hospital o a transformar-lo en un hospital de segon nivell. Sant Pau l'hem de fer sostenible i que tingui futur. Però entre tots.

stats