Societat 15/11/2011

Els metges no aturen la sanitat amb la vaga i perden el pols plantejat al Govern

Metges de Catalunya xifra el seguiment en un 71% mentre que Salut el rebaixa a poc més d'un 20%. El Govern titlla de "fracàs i error" una convocatòria que pels sindicats ha sigut "contundent"

Ara
3 min
Protestes a la Vall d'Hebron / GETTY

BarcelonaEls metges han expressat aquest dimarts el seu malestar amb les retallades aplicades pel departament de Salut, una protesta que tindrà continuïtat dimecres. Els facultatius, cridats a la vaga pel sindicat majoritari, Metges de Catalunya, no han aconseguit aturar la sanitat catalana. Salut ha afirmat que només un 20% dels professionals han fet vaga, un percentatge que s'eleva fins al 71% si s'utilitza el recompte fet pel sindicat. Amb un seguiment desigual als centres públics i concertats –als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) l'aturada ha tingut més incidència–, les protestes dels professionals no han estat prou massives per guanyar el pols plantejat al Govern.

Què diuen els sindicats?

Metges de Catalunya (MC) ha xifrat el seguiment de la vaga en un 71% i l'ha qualificat de "resposta contundent" a la tisorada del Govern. Segons el sindicat, l'aturada ha sigut secundada per un 76% dels facultatius als hospitals i un 65% als centres d'atenció primària (CAP). El sindicat majoritari considera que el seguiment és un "clam a la reflexió" al Govern.

Quines són les dades de Salut?

El departament de Salut ha rebaixat molt les dades que han ofert els sindicats i ha xifrat el seguiment en un 20%, i els pacients que han hagut de reprogramar les visites, en 20.000. El seguiment als CAP ha sigut d'un 16% i als hospitals, d'un 22,9%, segons la Generalitat.

Com ho ha valorat el Govern?

El portaveu del Govern, Francesc Homs ha qualificat de "fracàs i error" la vaga del col·lectiu mèdic i ha deixat clar que "no servirà per a res". Homs ha assegurat que les "intencions reals" dels metges van lligades a la reivindicació d'unes "condicions salarials inassumibles". A més, el Govern ha aprofitat la compareixença per anunciar la supressió de la paga extraordinària de Nadal a 403 alts càrrecs de la Generalitat.

Com ha sigut el seguiment als grans hospitals?

Els centres hospitalaris de referència de la xarxa pública han tingut un seguiment superior la mitjana, especialment a Tarragona i Barcelona. MC assegura que el seguiment ha sigut d'un 76% als hospitals de tot Catalunya, i precisa que a Tarragona ha pujat fins al 85% i a Barcelona al 80%. El departament de Salut admet que el seguiment ha sigut molt superior als hospitals que a la resta de la xarxa. En concret, a l'Hospital de la Vall d'Hebron, el seguiment de l'aturada se situa, segons el Govern, entre el 40% i el 50%. A Bellvitge, segons la direcció del centre, el 53,55% dels metges s'han adherit a la convocatòria, mentre que a la resta d'hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han aturat la seva activitat menys del 40%. MC augmenta l'estimació al 70% a Vall d'Hebron i el 80 a Bellvitge.

I a la xarxa concertada?

Tant el govern com MC coincideixen a assenyalar que el seguiment de la vaga ha sigut molt menor a la xarxa concertada; el president de Metges de Catalunya, Albert Tomàs, ha admès que centres com l'Hospital Clínic no han tingut dades de seguiment comparables a les de la xarxa de l'ICS.

Altres punts del territori

El Govern rebaixa el seguiment als hospitals de Girona a un 37% i als CAP, a un 17,6%, mentre que MC parla d'un 77 i 72%, respectivament. Segons les dades de l'ICS, un 37,78% dels metges de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i de l'atenció primària de les Terres de l'Ebre han fet vaga, un percentatge que s'eleva fins al 43,69% en el cas dels professionals de l'Hospital Joan XXIII i de l'atenció primària del Camp de Tarragona. Les dades de MC apunten a Tarragona com el punt del territori amb més seguiment, mentre que a Lleida hauria sigut menor: d'un 65% als hospitals i un 53 als CAP.

stats