MEDI AMBIENT
Societat 06/12/2011

La Xina vol assolir un pacte climàtic a Durban

Amb la seva disposició a signar un pacte de reducció d'emissions, la Xina ha animat una cimera de la qual no s'espera, a priori, que surti cap acord ferm. La cimera de Durban entra avui en la seva fase final.

L. Bonilla
2 min
Activistes mediambientals protesten a Durban, on aquests dies se celebra la cimera de l'ONU sobre canvi climàtic.

BARCELONA.La cimera del clima que se celebra a Durban (Sud-àfrica) ha entrat en la seva setmana definitiva. Avui comencen les reunions d'alt nivell a les quals han d'assistir dotze caps d'estat i de govern i uns 130 ministres. Els delegats dels països participants enllestien ahir els esborranys que s'han de debatre.

De la cimera n'hauria de sortir un document que substituís el Protocol de Kyoto per reduir les emissions de gasos contaminats, que finalitza l'any que ve. Però les expectatives no són gaire bones, ja que primer han d'arribar a un acord els principals països emissors com els Estats Units i la Xina. Aquest últim país, que és el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle del món, ha sorprès, però, a Durban amb la seva disposició a acceptar un acord vinculant de reducció d'emissions contaminants.

Segons Xie Zhenhua, cap de la delegació xinesa, assolir una segona fase del Protocol de Kyoto "és el més important" d'aquesta cimera. Això sí, aquest pas -que podria arrossegar altres països a fer el mateix- es faria sota algunes condicions. I aquestes condicions són la pròrroga del Protocol de Kyoto, l'aprovació del fons verd per al clima per als països més desafavorits i exigències diferenciades davant la responsabilitat del canvi climàtic. "La qüestió és si la Xina està disposada a assumir les obligacions igual que els altres", va precisar la comissària europea d'Acció per al Clima, Connie Hedegard.

El Japó, Rússia i el Canadà ja han dit que no signaran un segon període del protocol si no ho fan també els seus competidors comercials, com la Xina, l'Índia i els EUA. Per ara, els Estats Units no cedeixen i diuen que no signaran sense una paritat legal amb els països emergents, com la Xina. I tot i el seu sorprenent anunci, els xinesos no s'acollirien a un possible acord fins després del 2020, quan expiren les accions voluntàries dels països en desenvolupament recollides al Protocol de Kyoto.

stats