Societat 07/12/2018

La Xina envia a la Lluna una nau que n'explorarà per primera vegada la cara oculta

Vol obtenir detalls d'un terreny molt més accidentat que el que veiem des de la Terra

Europa Press
1 min
La Xina envia la primera nau que explorarà la cara oculta de la Lluna

MadridLa sonda espacial xinesa Chang'e 4 s'ha enlairat aquest divendres amb l'objectiu de dur a terme el primer aterratge de la història a la cara oculta de la Lluna, que estava previst per a començaments de gener.

La nau va sortir amb el coet Llarga Marxa 3B des del centre de llançament de satèl·lits de Xichang a les 18.23 GMT. Està formada per un orbitador i un aterrador, i desenvoluparà diferents experiments en una regió de la superfície lunar inexplorada fins ara.

La Lluna està bloquejada per les marees de la Terra, de manera que triga a girar sobre el seu eix el mateix temps que a orbitar el planeta. Així, des de la Terra sempre es veu la mateixa cara, informa 'Space.com'.

El costat oposat sempre mira en direcció contrària a la Terra, la qual cosa dificulta l'establiment de comunicacions. Per resoldre-ho, la Xina va llançar al maig el satèl·lit Quequiao, que es manté en un punt d'atracció gravitatòria més enllà de la Lluna i permetrà ara la comunicació amb Chang'e 4.

Es preveu que la nau aterri al centre del cràter Von Karman, de 186 quilòmetres, situat a la conca Pol Sud-Altken, un dels principals cràters d'impacte conegut al Sistema Solar, que fa 2.600 quilòmetres de diàmetre. Change'e 4 va equipat amb vuit instruments, inclosos una càmera i un espectròmetre.

Es pretén que obtingui detalls sobre la composició de la superfície i també de capes al subsol, amb l'objectiu d'explicar la diferent aparença de la cara oculta de la Lluna respecte al costat que veiem des de la Terra, molt menys accidentat. També es duran a terme observacions radioastronòmiques.

stats