Societat 13/07/2011

Xinesos i catalans protagonitzen la nova telenovel·la de TV3

Dilluns que ve, després del TN , una nova telenovel·la agafa el relleu de La Riera . Secrets de Xangai narra la història d'un empresari xinès que viu a Barcelona i torna al seu país a buscar un fill que no coneix.

Auri Garcia Morera
2 min
Montse Alcoverro interpreta la Teresa, la dona de Lin Bainian.  Enric Cusí i Aina de Cos són els altres actors catalans de la sèrie.

Barcelona.Cinc anys després de posar-se en marxa el projecte, la setmana vinent s'estrena a casa nostra la primera sèrie coproduïda per una televisió xinesa i una d'europea. Hi surten actors xinesos i catalans i la història se situa a cavall entre Xangai i Barcelona.

El protagonista, Lin Bainian, és un xinès emigrat a Catalunya fa més de 20 anys, que està casat amb una catalana i té un fill català. El Lin, però, decideix tornar a la Xina a buscar un fill o una filla que va deixar enrere i no va arribar a conèixer. Un funcionari i la seva xicota ho veuen com una opció per treure-li diners, i la noia es fa passar per la filla i aconsegueix que Bainian la porti a Barcelona. En paral·lel, de manera totalment casual, la veritable filla de Bainian també viatja a Catalunya i tots s'acaben trobant.

Una coproducció complexa

Secrets de Xangai es va rodar l'any 2008, amb deu setmanes de treball repartides entre la Xina i Catalunya. Montse Alcoverro, que interpreta la dona de Lin Bainian, assegura que les set setmanes a Xangai van ser "una experiència fantàstica". Com fan els equips de futbol, actors i tècnics van estar concentrats en un hotel, i van rodar durant llargues jornades, els set dies de la setmana. "Vaig sortir de Xangai plorant -diu Alcoverro-. Va ser molt intens, i vam crear una família", afegeix.

Poc després d'acabar el rodatge es va muntar la versió xinesa, que consistia en capítols d'una hora que es van haver de doblar de l'anglès al mandarí i que es van emetre l'any 2010. L'últim pas ha estat fer el muntatge de la versió per a TV3, amb una adaptació del format i de determinats elements culturals. El productor executiu, Jaume Vilalta, explica que el material original s'ha hagut de tornar a muntar per fer capítols de només mitja hora. En aquests capítols "s'hi ha mantingut la història principal i s'han suprimit o reduït històries secundàries", diu Vilalta. "A la Xina, el destí, la sort i la superstició són motors vitals però també narratius, i aquí això no s'hauria entès", afegeix quan se li pregunta pels elements culturals que s'han hagut de modificar.

Una gran aposta de TV3

Mònica Terribas destaca que "TV3 és una televisió innovadora", que ha fet una gran aposta amb la ubicació de Secrets de Xangai a la graella: "És una franja horària estratègica, amb què volem destacar la sèrie i dir a la comunitat xinesa que, per a nosaltres, són molt importants".

Respecte als tòpics dels dos països, n'apareixen alguns per situar el públic, però es compensen amb altres elements. En tot cas, afegeix Terribas, a Secrets de Xangai "hi prevalen les relacions humanes".

stats