SEGURETAT
Societat 05/05/2012

Xoc entre el Govern i l'Estat pel dispositiu policial del BCE

Enmig de les crítiques pel cost i la necessitat del dispositiu, el conseller d'Interior creu que amb els Mossos n'hi hauria hagut prou per blindar la reunió del BCE. L'Estat, però, manté que se li va demanar ajuda.

Laura Díaz-roig
3 min
L'Estat va desplaçar 2.300 policies i 1.200 guàrdies civils a Barcelona per blindar la reunió de dirigents europeus. També s'ha ofert per col·laborar el 15-M.

BARCELONA.Passat el risc de la cimera del Banc Central Europeu, ahir tocava treure pit. Però les enhorabones per "l'èxit" del dispositiu policial -no hi va haver cap incident, cap detingut ni cap càrrega policial- van quedar deslluïdes per una lluita competencial sobre la necessitat que l'Estat enviés la seva policia. El conseller d'Interior, Felip Puig, insisteix que la Generalitat no va demanar en cap moment ajuda a l'Estat, mentre que el secretari de Seguretat espanyol, Ignacio Ulloa, diu que se'ls va convidar i que sense la Policia Nacional i la Guàrdia Civil els Mossos no haurien pogut actuar de la mateixa manera. Entremig, les crítiques pel cost del dispositiu -la Generalitat ha gastat mig milió d'euros i l'Estat no ha volgut precisar la xifra- i el dubte de si realment calien 8.000 agents -4.500 mossos i 3.500 policies nacionals i guàrdies civils-. ICV ho va qualificar "d'exagerat".

"No es podia tolerar que els violents convertissin Barcelona en un camp de mines o una batalla campal. I no es pot dir que s'hauria pogut gestionar només amb unes quantes unitats d'ordre públic", va assegurar ahir Ulloa. Després de destacar que "l'exemple de coordinació i col·laboració" entre els diferents cossos policials va voler deixar clar que la policia estatal va alliberar d'algunes funcions els Mossos i els va permetre que fessin més bé la seva feina de manteniment de l'ordre públic. "Barcelona torna ser la ciutat que ha sigut sempre, oberta i tolerant", va insistir, i va recordar que "Catalunya és Espanya" i que, per això, tornaran "quan faci falta" i si se'ls hi demana. De fet, es va oferir a col·laborar de nou de cara a l'aniversari del moviment 15-M.

Des de la conselleria, però, insisteixen que només van demanar la suspensió de l'espai Schengen i que va ser el mateix ministeri d'Interior qui va decidir intervenir-hi per motius de seguretat internacional. El conseller va anar ahir més enllà i va deixar clar, en declaracions a RAC1, que amb els Mossos "n'hi hauria hagut prou" per blindar la reunió. A més, va explicar que en diverses ocasions va traslladar al ministeri que "no era calia un desplegament tan notable".

Efecte dissuasiu del dispositiu

Malgrat que el director dels Mossos, Manel Prat, va dir dijous en declaracions a la Cadena SER que "en principi la cimera no havia de ser objecte d'una acció reivindicativa", Ulloa va recordar ahir que hi havia un informe sobre el risc, realitzat pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que ell mateix va lliurar a la conselleria d'Interior.

Respecte al balanç de "zero incidents", Ulloa creu que el dispositiu va provocar "un efecte preventiu i dissuasiu" i que els violents no van sortir a manifestar-se perquè hi havia molta pressió policial i van preferir fer-ho per les xarxes socials. "Ha quedat demostrat que quan hi ha control no surten al carrer", va sentenciar. On sí que es van produir detencions va ser a les fronteres: la suspensió de l'espai Schengen va servir per detenir 31 persones amb ordres de recerca i captura i negar l'entrada a 56 més, la majoria amb antecedents policials en altres països.

Mig milió d'euros

Puig va avançar ahir que el dispositiu de la cimera haurà costat a la Generalitat entre 400.000 i 500.000 euros, un import que considera "raonable". Per la seva banda, el secretari de Seguretat no va voler fer cap estimació del que ha costat el seu dispositiu i va dir que en matèria de seguretat no es pot fer una anàlisi cost-benefici. "Qualsevol esdeveniment esportiu important, com un Madrid-Barça, costa el mateix i ningú protesta", va criticar.

stats