POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 07/06/2016

Xoc polític per Barcelona Regional

Colau porta a la fiscalia una auditoria que qüestiona la gestió de CiU mentre Trias l’acusa de partidista

Maria Ortega
3 min
L’alcaldessa, Ada Colau, saludant el cap de files de CiU, Xavier Trias, durant l’últim ple.

BarcelonaXoc polític de màxim nivell entre Barcelona en Comú i CiU. El consell d’administració de l’agència de desenvolupament urbà Barcelona Regional (BR) va analitzar ahir els resultats de l’auditoria externa encarregada per l’equip d’Ada Colau per abordar el funcionament d’aquest ens durant el govern de CiU a la ciutat, quan tenia l’extinent d’alcalde Antoni Vives al capdavant. El document posava en dubte que l’agència hagués destinat prop de 2 milions d’euros a projectes “deficitaris” en l’àmbit internacional, que no està clar que formessin part de les seves competències, i també algunes despeses -com nits d’hotel i sopars- i contractes, tal com va avançar El Periódico. El consell remetrà ara el document a la fiscalia, que ja té oberta una investigació sobre BR després que, al novembre, el consistori li fes arribar un informe que apuntava “possibles irregularitats”. Colau, de fet, va optar ja a l’estiu per accelerar la presa de possessió al capdavant de l’agència.

Segons va explicar ahir la tinent d’alcalde de l’àrea urbanística, Janet Sanz, el consell d’administració de BR va decidir esperar a les conclusions de la fiscalia per acordar si pren mesures com querellar-se contra l’antiga cúpula i demanar el rescabalament dels possibles danys econòmics causats. Sanz també va concretar que ja s’apliquen mesures per treure “qualsevol ombra de sospita” de l’agència, com ara reduir la contractació externa i aturar les dues actuacions d’àmbit internacional -totes dues al Brasil- que havien heretat. Una d’aquestes era, segons fonts coneixedores, un concurs guanyat a Rio de Janeiro després de tres anys de feina i que podia comportar uns ingressos de tres milions d’euros. Sanz informarà dijous els grups municipals de l’Ajuntament dels detalls de l’informe.

El cap de files de CiU, Xavier Trias, al seu torn, va definir l’auditoria com un “document de part” i va acusar el govern de Colau de “voler fer mal” al seu grup. Trias va defensar la tasca internacional de BR amb l’argument que el que es perseguia era “projectar Barcelona i la seva transformació al món” i va remarcar que l’ens es va idear l’any 1993. Una vintena de despatxos catalans haurien aconseguit projectes gràcies a aquesta tasca de projecció. Trias també va apuntar que el mandat passat es van fer quatre auditories que no van detectar cap irregularitat i es va mostrar disposat a col·laborar amb la fiscalia.

“Demano a Colau que no continuï obsessionada amb el govern anterior”, va sentenciar l’exalcalde, que va apuntar que el consell d’administració de BR -on hi ha representants de l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però també del Port i el Consorci de la Zona Franca, entre d’altres- no va permetre a l’alcaldessa tirar endavant mesures més contundents. Segons fonts coneixedores de la sessió, s’hauria plantejat l’opció de facultar Colau per decidir tirar endavant una querella, però el consell hauria frenat aquesta via. Trias també va criticar que el govern de BComú “hagi tret” la memòria de gestió de BR del període 2011-2015 que estava penjada a internet.

L’auditoria de la polèmica -feta per UniauditOliverCamps- conclou que, entre els anys 2012 i 2015, BR va obtenir dels projectes executats per l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) uns excedents de 4,2 milions d’euros i que, d’aquests, 2,2 es van reinvertir en altres projectes per a entitats vinculades a aquestes institucions, però prop de dos milions es van destinar a cobrir despeses de projectes definits en l’auditoria com a deficitaris i en, alguns casos, “clarament antieconòmics”.

Projectes “antieconòmics”

D’aquesta quantitat, 1,2 milions es van destinar a projectes internacionals per als quals BR, segons l’auditoria, “no està habilitada estatutàriament”, i 807.000 euros més es van invertir per mitjà de la filial Barcelona Strategical and Urban Systems (BSUS), que desenvolupava, de fet, projectes en l’àmbit internacional en països com Rússia i el Brasil. Entre els projectes deficitaris que va tirar endavant BSUS hi ha, per exemple, l’assessorament a l’empresa Alonso Balaguer Arquitectes Associats per a la transformació de la terminal de creuers de Porto Maravilha, a Rio de Janeiro, que va comportar un cost calculat de 167.000 euros. Fonts coneixedores de la feina de l’agència, però, posen en dubte la manera com s’ha fet aquest càlcul i lamenten que es consideri els concursos perduts com a despeses no justificades.

L’estudi d’algunes de les despeses fetes durant aquella època evidencia, a més, segons el document, 3.100 euros satisfets sense cap acreditació o estades d’hotel a preus “significatius” (hi ha, per exemple, una estada a Moscou de 879 euros).

L’auditoria també expressa dubtes sobre la contractació de dues persones (l’exregidor i cantant de Los Sirex Antoni Miquel Cerveró i l’exalcalde de Cervelló) en dependència directa de la direcció i que “no prestaven efectivament els seus serveis” a l’agència.

stats