La Zona Franca tindrà un espai per als 'menes' que eviten anar als centres

L'equipament se situarà al mateix solar on es farà l'atenció immediata als menors que arriben

La muntanya de Montjuïc, el Parc de l'Estació del Nord i els jardins de Sant Pau del Camp, al Raval. Són tres punts de Barcelona on els Mossos d'Esquadra han localitzat menors estrangers no acompanyats ('menes') que hi passen la nit. Entre el novembre i el febrer, la Generalitat va detectar més de 40 menors en aquesta situació només a la zona de Montjuïc, alguns dels quals "es mostren refractaris i rebutgen la intervenció" dels educadors. Per intentar que els 'menes' que eviten anar als centres de menors no estiguin al marge del sistema de protecció, la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) tindrà un espai a la Zona Franca dedicat a aquest perfil de nois.

Detectats 43 ‘menes’ sense centre a Montjuïc

El nou equipament se situarà al mateix solar on es farà l'atenció immediata als 'menes' que arriben a Catalunya. Es tracta d'un terreny de la Zona Franca que, segons fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, és propietat de la Generalitat. En aquest solar s'hi posaran uns mòduls prefabricats per atendre els menors "amb dinàmiques de carrer" -que no volen anar als centres- així com els que acaben d'arribar. De fet, el centre estarà a prop de la Ciutat de la Justícia per facilitar les proves per identificar i determinar l'edat dels 'menes' que encara no han sigut atesos per la DGAIA.

La previsió de la Generalitat és que l'equipament de la Zona Franca estigui obert a finals de juny d'aquest any, ja que el nivell d'arribades dels menors frega el màxim a l'estiu. Pel que fa a l'espai dedicat als 'menes' que malviuen al carrer, tindrà la participació dels educadors de carrer de l'Ajuntament de Barcelona. Les dues administracions ho van acordar així fa un mes, encara que fonts municipals apunten que el consistori ja va proposar un solar per fer aquest edifici l'agost de l'any passat i el Govern hi va donar el vistiplau aquest febrer. L'Ajuntament valora que sense aquest espai, amb la idea que funcioni 24 hores, "es fa difícil" donar continuïtat a la feina dels educadors de carrer.