Societat 02/04/2012

El Zoo de Barcelona prepara la reproducció dels dragons de Komodo

Una de les novetats per a aquesta Setmana Santa són les sessions educatives sobre elefants i pingüins a les mateixes instal·lacions d'aquests animals

Efe/ Ara
2 min
Guntur, el mascle de drac de Komodo que el Zoo ha escollit per a l'aparellament

BarcelonaEls herpetòlegs del Zoo de Barcelona estan molt esperançats a aconseguir la reproducció en captivitat del dragó de Komodo, el llangardaix més gran i ferotge del món, que està en perill d'extinció. És originari d'Indonèsia i és de difícil aparellament per la seva agressivitat. El director del Zoo de Barcelona, Miquel Trepat, ha confirmat que els especialistes del parc van rebre fa més d'un any una femella procedent del zoo de Praga per ser sotmesa a un programa de reproducció. Es tracta d'una unió que es preveu violenta i que es farà sota supervisió dels responsables d'aquesta instal·lació, que ja van assistir un primer intent fa dues setmanes i que, després de Setmana Santa i si la femella està receptiva, ho tornaran a intentar.

Els responsables del zoo barceloní no amaguen la seva satisfacció perquè el programa europeu de reproducció en captivitat els hagi escollit per a aquest repte i els hagi felicitat per les seves instal·lacions per a rèptils i amfibis. El Zoo de Barcelona disposava des de l'any 2005 de dos exemplars mascles de drac de Komodo, Omback i Guntur, dos germans que van néixer en un centre de les Canàries.

El cap dels conservadors del Zoo, Joaquim Lacueva, ha explicat avui als periodistes que els veterinaris han escollit que sigui Guntur qui s'aparelli amb l'Asmara, sobretot perquè és un exemplar més petit que el seu germà i pot causar menys dany a la femella. Després de diversos mesos de preparació, amb contactes primer olfactius i després visuals, la setmana passada els herpetòlegs del Zoo van reunir per primera vegada a Guntur i Asmara i, encara que el mascle la va perseguir, la femella va defugir qualsevol contacte.

Fins ara, a Europa, només s'han aconseguit reproduir dracs de Komodo en captivitat en un centre de les Canàries, ja desaparegut, i en els zoos de Chester, Londres i Praga, de manera que, d'aconseguir-ho, el de Barcelona seria el cinquè recinte zoològic d'Europa a aconseguir cries d'aquesta espècies endèmica de les illes d'Indonèsia.Aquesta reproducció s'ha convertit en un atractiu més del Zoo barceloní, ja que el Guntur i l'Asmara s'aparellaran en la instal·lació oberta al públic, a vista de tots els visitant

Però el Zoo impulsa d'altres propostes de cara a seduir el públic duranta la Setmana Santa. La segona tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha presentat avui les noves aplicacions mòbils que s'hi instal·laran en diferents espais del zoo, i que tenen una finalitat pedagògica i educativa.El Zoo ja disposa de codis QR a 22 instal·lacions d'animals, 7 espais genèrics i 13 escultures del recinte.

També s'ha renovat la flota de vehicles d'aquest equipament de manera que ara tant el tren com els cotxets en lloguer són elèctrics. A més, el Zoo també estrena un espai educatiu on es projectarà un audiovisual que repassa els seus 120 anys d'història D'altra banda, de cara a seduir els més petits, es fan de cara al públic i amb explicació per megafonia, activitats com la neteja dels elefants o l'alimentació dels pingüins.

stats