BARCELONA
Societat 11/05/2012

El Zoo busca inversió privada per a un nou delfinari adjacent

Barcelona vol un delfinari en terrenys adjacents al Parc de la Ciutadella i, en època de vaques magres, el farà amb capital privat. L'Ajuntament invertirà, a més, 25 milions en nou anys a modernitzar el Zoo.

Maria Ortega
3 min

BARCELONA.El Zoo es fa fort al Parc de la Ciutadella. Un cop descartada la idea del PSC de construir una seu per a animals marins al Fòrum, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, centra els esforços en la modernització de les instal·lacions i ja ha anunciat una injecció econòmica de 25 milions d'euros en nou anys, fet que permetrà novetats com la construcció d'una passarel·la elevada que possibiliti una visió panoràmica dels animals. L'Ajuntament també vol renovar, durant aquest mandat, el delfinari actual i busca la manera de construir aquesta nova instal·lació fora del que són pròpiament les 13,5 hectàrees que ara ocupa el Zoo. Un terreny que, a més, l'alcalde Trias confirma que no vol perdre en detriment d'una possible ampliació del Parlament.

El nou delfinari es farà, com va anunciar ahir la tinent d'alcalde de l'àrea econòmica, Sònia Recasens, amb inversió privada i en terrenys adjacents a la Ciutadella. La seva gestió serà compartida i tindrà gestió mixta. De moment, l'equip de govern, que va presentar aquest projecte encara amb la ressaca de l'emissió la nit anterior a TV3 del documental The cove -que mostra com capturen els dofins per omplir els delfinaris-, no en vol donar detalls perquè no se li girin en contra en les negociacions. L'Ajuntament està en converses amb grups inversors i amb el mapa de la zona sobre la taula s'erigeixen com a emplaçaments possibles el pàrquing de BSM al carrer Wellington o el de l'Estació de França. Recasens, però, no va voler especificar ni si hi ha alguna ubicació definida ni quina extensió de terreny ocuparà la nova instal·lació.

El que s'ha concretat és el pla estratègic 2012-2020, que preveu una inversió de 12 milions d'euros fins al 2015, i d'uns 13 més fins al final del termini. L'objectiu és potenciar unes instal·lacions que ja són les terceres més visitades de la ciutat, només al darrere del museu Picasso i el del Barça, però que, en canvi, segons criticava ahir el regidor popular Xavier Mulleras, "perden 1,5 milions d'euros a l'any".

Durant aquest mandat i sense tancar en cap moment el parc, s'ampliaran instal·lacions com la dels elefants, que a curt termini allotjarà una femella més -la Bully, de 27 anys i procedent del Bioparc de València-. Se sumarà als 2.208 animals que ja hi ha al Zoo. També es milloraran les instal·lacions dels hipopòtams i els orangutans, i se'n crearan de noves per a lleons, tigres, girafes i lèmurs. El canvi, a més, tindrà un enfocament més ampli: es modificarà l'organització. Està previst crear tres biomes: sabana, selva -dividit en selva africana, americana i asiàtica- i mediterrani per agrupar els animals. Algunes espècies compartiran instal·lació.

Visió panoràmica

A més, s'ha previst la construcció d'una passarel·la elevada, de fins a 9.000 metres quadrats, que anirà recorrent el parc per oferir-ne visions diferents. En alguns casos, s'aixecarà fins als 9 metres per permetre la visió panoràmica i, en d'altres, circularà a nivell de terra. El Zoo mantindrà, també, espais específics per a determinats animals, com ara l'aviari i la zona de primats. Un altre canvi serà l'eliminació d'una de les dues portes d'entrada actuals. Es mantindrà només la de Wellington i per donar-li més presència s'avançarà uns metres la parada del tramvia, que ara queda just al davant de l'entrada. A més, Trias es va mostrar convençut que, tard o d'hora, el Zoo traspassarà les vies que el limiten cap al mar i, per això, es manté oberta la connexió amb el passeig dels Til·lers. El pla també preveu activar una fundació per potenciar la recerca i l'educació.

stats